Menu

Unger za MS: Određena skupina ljudi ostala je bez prava na inkluzivni dodatak

ZAGREB - Bliži nam se Nova godina u kojoj na snagu stupaju dosta bitne zakonske promjene vezano za prava osoba s invaliditetom. Tim povodom u intervjuu Media servisa ugostili smo pravnu savjetnicu Udruge invalida rada Zagreba Ivanu Unger.
S 1.1. na snagu stupa Zakon o inkluzivnom dodatku kojim se objedinjuju četiri dosadašnje naknade - osobna invalidnina, doplatak za pomoć i njegu, uvećani doplatak za djecu i naknada za nezaposlene. Unger naglašava kako osobe koje već koriste neku od ovih naknada nemaju razloga za brigu.

"Njima će samo pravo biti priznato s 1.1.2024. Dakle, neće ništa izgubiti time što neće od 1.1. krenuti s korištenjem i isplatit će im se svi zaostaci od početka godine. Oni sami ne trebaju ništa poduzimati to će Zavod po službenoj dužnosti za njih odraditi."

Dodatak će mjesečno iznositi od 138 do 720 eura, ovisno o kategoriji kojih ima 5. Za prvu će kategoriju iznositi 720 eura, 480 eura za drugu, 430 eura za treću, te 162 eura i 138 eura za četvrtu i petu razinu. No, određena skupina u društvu koja bi mogla imati pravo na inkluzivni dodatak ipak nema naglašava Unger.

"To su recimo osobe koje se nalaze smještene u određenim ustanovama i one zbog toga neće moći konzumirati pravo na inkluzivni dodatak. No, kada pogledate i oni imaju potrebu da si naprave frizuru odu na kavu, u kazalište ili negdje."S 1.1. raste i nacionalna naknada za starije s 120 na 150 eura, a fleksibiliziraju se i uvjeti. Na koji način otkrila je Unger.

"Dana je mogućnost korištenja te naknade i onim osobama koje imaju sklopljene ugovore o doživotnom odnosno dosmrtnom uzdržavanju, ali ako su pokrenuti postupci za poništavanje takvih ugovora, utvrđivanje njihove ništetnosti odnosno raskid takvih ugovora. Jedna od značajnijih promjena je podizanje iznosa prihodovnog cenzusa. On je sada po članu kućanstva na mjesečnoj razini podignut na dvostruki iznos nacionalne naknade."

Prije nešto više od mjesec dana na snagu je stupio Zakon o povlasticama u prometu no Unger upozorava kako postoje problemi u provedbi.

"Tim zakonom predviđeno je da će za sve te povlastice u prometu biti nadležan AKD. On će izdavati nacionalnu i europsku iskaznicu za osobe s invaliditetom i europsku parkirališnu kartu. Međutim, oni ne mogu početi postupati dok pravilnici ne stupe na snagu. Mi svi očekujemo da bi ti pravilnici trebali na snagu stupiti početkom sljedeće godine pa bi i sam Zakon zaživio u punom opsegu."

Unger naglašava kako su sve ove zakonske izmjene koje stupaju, ili su već stupile na snagu, korak naprijed, no problemi s kojima se susreću osobe s invaliditetom i dalje postoje, a lako su rješivi.

"Prava osoba s invaliditetom su raspršena po različitim zakonima, ostvaruju se pred različitim tijelima i to je njima prilično komplicirano. Bilo bi sretnije rješenje kada bi postojao jedinstveni zakon u kojem bi sva njihova prava bila objedinjena. Vjerujem da bi na taj način oni lakše konzumirali prava koja im pripadaju."

Unger naglašava kako je veliki broj njihovih korisnika starije životne dobi pa problem predstavlja i proces digitalizacije.

"Radi se o jednoj starijoj populaciji i prilično je teško to i zahtjevno za njih. Stvarno im postaje problem kada dođu u bolnicu i ne mogu napraviti narudžbu na šalteru. Kada saznaju da narudžbu moraju napraviti preko e mail-a za njih je to najčešće nesavladiva prepreka."

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam