Menu

Ćupurdija za MS: Koeficijenti su samo jedan povod našoj sindikalnoj akciji jer uzroci postoje duži niz godina

ZAGREB - Nacrtom Uredbe o koeficijentima nisu zadovoljni ni u Hrvatskom liječničkom sindikatu. No, kako je u intervjuu Media servisa naglasio njihov tajnik Kristijan Ćupurdija, to je samo dio problema u zdravstvu.

"To je samo jedan povod ovakvoj našoj sindikalnoj akciji jer uzroci postoje duži niz godina. Što je najgore mi upozoravamo, nudimo riješenja, ali to se jednostavno stavlja u ladicu ili pod tepih."

Stoga Ćupurdiju nije iznenadilo izjašnjavanje gotovo 90 posto članstva za spremnost na štrajk.

"S obzirom da smo prošle godine imali prosvjed bilo je logično za očekivati da će se velika većina liječnika odlučiti i za sljedeću akciju znači štrajk."

Na tom prosvjedu, koji je održan u ožujku prošle godine sindikatu su dana neka obećanja, no većina njih nije ispunjena. Stoga su ponovno u siječnju pred novinarima čelnici sindikata prozvali resorno ministarstvo da ispuni obećano uz novi rok. Nakon toga nešto se dogodilo podsjeća Ćupurdija.

"Vidjeli smo da je preko noći Zakon o radnopravnom statusu liječnika u plan zakonodavnih aktivnosti. Stavljen je u e-savjetovanje Zakon o rješavanju ugovornih obveza, a što se tiče radno-pravnog statusa nismo dali rok jer to ne može biti doneseno unutar dva tjedna. No, nismo dobili ništa da će se o tome raspravljati, donositi nova revizija tih normativa. "

U izradu novog Vremensko-kadrovskog normativa nitko iz sndikata nije bio uključen. Dokument je neprimjenjiv u praksi, u suprotnosti sa nizom pravilnika, s unesenim postupcima koji se ne obavljaju 30-ak godina, a k tome je i neobvezujuć naglašava naš sugovornik.

"Ako je to neobvezujuće onda smo mi u startu u kaosu. Mi želimo vremensko-kadrovske normative koji su obvezujući, kako prema liječnicima tako i prema poslodavcu. Brzo, jeftino i kvalitetno ne postoji. Ako vi nemate vremena porazgovarati s pacijentom, objasniti mu, ako nemate vremena objasniti i odlučiti što je najbolje za pacijenta onda prije ili kasnije mora nastati neka manja kvaliteta usluge."

Kvaliteta usluge pada i zbog sve većeg nedostatka radne snage. Ćupurdija podsjeća kako je jedan od razloga i odlazak mladih liječnika zbog robovlasničkih ugovora specijalizanata koji su i dalje na snazi.

"Imate mlade ljude koje hoćete vezati s ugovorom da se ne mogu, ne maknuti iz Hrvatske, nego da se ne mogu maknuti iz jednog u drugo mjesto. I sada vi, ako promijenite mjesto stanovanja unutar Hrvatske vi se ne smijete maknuti, a radite u istom sustavu državnog zdravstva. Umjesto da se stimulira da vi ostanete u bolnici koja vas je poslala na specijalizaciju tu je jedino što smo imali je batina, mrkve nije bilo."

A mrkve ima u privatnom zdravstvu koje, kako napominje Ćupurdija, doživljava procvat. Zbog toga u javnim bolnicama sve manje je iskusnih doktora.

"Što će zadržati nekoga tko ima dvadeset i više godina specijalističkog staža, koji ima visok tlak, šećer, nesanicu i sve ostale bolesti koje su uzrokovane dugoročnim stresom nakon što dvadeset godina radite u prosjeku 50 sati prekovremeno što se kod nas smatra normalno. Što će vas zadržati u javnoj službi, ako vam privatnik nudi veću plaću za normalan rad od 8 do 16 sati gdje morate pogledati 10 pacijenata umjesto 30 ili 40."

I tu dolazimo do problema s koeficijentima. Zadovoljni su predloženim povećanjem koeficijenata za obiteljsku medicinu, a problem je što su samo tim dijelom i zadovoljni.

"Sva ostala radna mjesta unutar liječničke struke se također moraju valorizirati. Mi smo imali sada situaciju da u nacrtu Uredbe ljudi koji imaju najviše iskustva, koji imaju specijalizacije i subspecijalizacije, su u postotku dobili najmanje, što to govori ljudima?"

Ćupurdija poziva resorno ministarstvo da čim prije ispuni obećanja data prije godinu dana jer izbori su blizu.

"Jako nam je bitno da se donese u ovom sazivu Sabora, jer znamo što će se dogoditi. To nam je poznata priča. Priča se, priča, onda dođu novi izbori, novi mandat i onda to ispadne iz plana donošenja zakona. To nažalost smo već više puta vidjeli. Vidjeli smo i neke parafirane odredbe i uredbe pa se onda opet sve skupa izjalovi."

Za kraj, pitali smo našeg sugovornika hoće li sindikat, zbog svih navedenih problema i neispunjenih zahtjeva, organizirati štrajk i ako budu zadovoljni konačnom verzijom Uredbe o koeficijenata.

"Ako ne prije, onda nakon što vidimo Uredbu možemo o tome razgovarati. A sve ovo što nije riješeno, to ostaje i dalje posao sindikata da pritišće Vladu i ministarstvo da se to riješi. Koeficijenti jesu bitan dio problema, no to je samo najvidljiviji dio problema."

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam