Menu

Aladrović za MS: Nećemo zatvarati centre za socijalnu skrb

ZAGREB - Ovog tjedna ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović predstavio je reformu sustava socijalne skrbi. Tim povodom gostovao je u Intervjuu tjedna Media servisa. Odgovorio je na kritike predstavljene reforme, ali se osvrnuo i na druge aktualne teme. Intervju je vodila Andrea Marić.

Dugo čekamo reforme pa tako i onu sustava socijalne skrbi. Ministar Aladrović je u ponedjeljak predstavio reformu koja se sastoji od sedam zakona, tri nacionalna plana i velika ulaganja.

‘‘Činimo zaista jedan vrlo bitan, važan i snažan iskorak u sustavu socijalne skrbi. Kroz zakone i kroz nacionalne planove možete vidjeti apsolutno sve što planiramo učiniti u sljedećem razdoblju. Moram napomenuti da nismo imali ni jedan glas protiv od članova Nacionalnog vijeća kada je u pitanju Akcijski plan. Postigli smo određenu razinu konsenzusa‘‘, rekao je ministar.

No ipak su s nekih adresa stigle kritike da se reforma kosi s Nacionalnom strategijom i da će se stvoriti centralizacija u sustavu socijalne skrbi. Također kritičari navode da je reforma nejasna i problematična u provedbi. Aladrović tvrdi da se nigdje u strategiji ne navodi decentralizacija centara, nego socijalnih usluga.

"U stavovima nismo do kraja konsenzualni s određenim dijelom aktera na ovoj sceni oko osnivanja Hrvatskog zavoda za socijalni rad. Neki ga predstavljaju kao centralizaciju, a mi ga ne predstavljamo kao centralizaciju, nego kao ujednačavanje pružanja usluga u cijeloj Republici Hrvatskoj. Apsolutno neće biti zatvaranja ni jednog centra‘‘, rekao je Aladrović.

Mišljenja je da dosadašnji fragmentirani sustav centara za socijalnu skrb ne može dovesti do iste razine kvalitete pružanja usluga. Zavod će imati svoje područne urede u svim županijama i ispostave na svim mjestima gdje i sada postoje. Zbog uvođenja obaveznih COVID potvrda i u sustavu socijalne skrbi neki djelatnici nisu na radnim mjestima jer se odbijaju testirati ili cijepiti. Budući da je ranije izjavio da je i otkaz opcija, na pitanje koliko će država tolerirati takvo ponašanje, Aladrović kaže da ne bi izlazio s rokovima.

‘‘Mi imamo više od 20.000 zaposlenih u sustavu socijalne skrbi. Kada se gleda postotak onih koji nisu dostavili COVID potvrdu, radi se danas isključivo o nekolicini djelatnika u Centru za socijalnu skrb u Splitu. Ja se nadam i očekujem zaista da ravnatelj Centra kao predstavnik poslodavca na miran način riješi ovu situaciju i postigne dogovor s tim zaposlenicima. Mislim da nije ni u njihovom interesu ni u interesu sustava ni u interesu njihovih korisnika prosvjedovanje ili nenazočnost na poslu‘‘, rekao je Aladrović. Vlada kani zabraniti rad nedjeljom, a jučerašnja velika analiza Vuka Vukovića prognozira oko 7.000 otkaza, manje porezne prihode pa i negativan utjecaj na BDP. Na pitanje hoće li do toga doći ako se zabrani rad nedjeljom, Aladrović odgovara:

"Mislim da možemo tvrditi da se neće ostvariti analize koje smo ovih dana vidjeli u medijima. Što se tiče zaposlenosti, moram istaknuti da imamo izrazito pozitivne pokazatelje pa i u segmentu trgovine u posljednje vrijeme. Zaista ne očekujem da će se dogoditi nekakvi bitniji ekonomski šokovi ograničavanjem rada za određeni broj nedjelja u godini‘‘, zaključio je ministar.

Kao ministar u čijem je resoru i obitelj, komentirao je raniju izjavu novog ravnatelja zagrebačke Dječje bolnice Srebrnjak Darka Richtera koji je izjednačio umjetnu oplodnju sa silovanjem u epruveti.

‘‘Ono što možemo reći iz konteksta obiteljskih politika jest da mi želim snažiti obitelj, mi želimo djelovati natalitetno. Bilo koji način u kojem se ta funkcija obitelji može ostvariti, u kojem roditelji mogu ostvariti svoju ulogu roditelja, a djeca mogu dobiti kvalitetnu roditeljsku skrb, bez obzira na princip i način misli da je to apsolutno nešto što ide in favorem cijelom društvu, na kraju krajeva i razvoju civilizacije‘‘, ističe ministar.

Nije htio reći treba li osoba takvih stavova koja daje takve izjave ostati ravnatelj bolnice. Komentirao je kritike na svoju izjavu na javnoj televiziji da je ‘Hrvatska fenomenalno mjesto za život‘ i objasnio da je izvučena iz konteksta. A je li te kritike po medijima shvatio kao premijer Andrej Plenković da se radi o ‘političko-medijskoj demontaži‘?

‘‘Ne bih se upuštao na osobnom primjeru u nekakve dublje analize, ali ono što želim je jasna istaknuti da svi mi koji djelujemo u javnom životu, koji djelujemo u politici očekujemo kritike, ali ono što je bitno da te kritike budu utemeljene, da se te kritike vežu zaista na ono što jesmo učinili ili smo propustili učiniti‘‘, tvrdi Aladrović.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam