Menu

Culi za MS o akciji tajnih kupaca: Nedopustivo je da se u 22 trgovine različitih trgovaca pojavi takva roba

ZAGREB - U obilju ponude kakvu imamo u trgovinama nažalost, nije rijetkost da se na policama nađu prehrambeni proizvodi kojima je istekao rok trajanja ili nisu ispravno skladišteni pa nisu sigurni za konzumaciju. Kako bi provjerili u kojem obujmu se u trgovinama može naći neispravna hrana, tajni kupci građanske inicijative Kvalitetna i sigurna hrana Hrvatske nedavno su obišli i velike i male trgovine na području Zagreba. Rezultati koje su predstavili bili su zabrinjavajući, a o svemu smo razgovarali sa stručnjakinjom zaštitu potrošača i članicom HSU-a koja je sudjelovala u toj akciji, Emom Culi. Intervju je vodio Bruno Perić.

Culi nam je u razgovoru rekla da povremeno surađuje s internetskom platformom Halo, inspektore koja se bavi zaštitom potrošača te su, s obzirom na niz pritužbi koje dobivaju već neko vrijeme, organizirali akciju u kojoj su tajni kupci obišli 22 i male i velike trgovine na području Zagreba.

"To što su kupili je bilo jako ružno uopće za vidjeti. Radilo se o voću, povrću, zapakiranim suhomesnatim proizvodima. Isto tako radilo se i o tzv. suhomesnatim proizvodima koji nisu bili pravilno obrađeni. Voće i povrće je bilo trulo, na hrani se pojavila plijesan, pojedine vrste voća u poluraspadajućem stanju isto kao i crveni luk. Radilo se o mladom krumpiru, a zapravo nije bio mladi krumpir."

Slaže se da se greške mogu dogoditi, ali napominje i kako su pronašli hranu kojoj nije istekao rok trajanja, ali...

"Unutra se pojavila plijesan. Recimo, u ovom slučaju u kukuruzu koji je bio zapakiran. Rok trajanja je bio do 8. mjeseca 2024. godine. Međutim, na njemu je bila plijesan što znači dan nije na odgovarajući način pohranjeno u rashladne uređaje ili rashladni uređaji nisu radili. U svakom slučaju vrlo zabrinjavajuće. (...) Zaista, ako se radi o 22 trgovine na širokom području i baš da u 22 trgovine različitih vrsta trgovaca, a ne kod jednog trgovca da se tako nešto pojavi držim da je to nedopustivo."

​Žalosno je što se na akcijskim prodajama, pogotovo onoj namijenjenoj umirovljenicima zatekne hrana upitne kakvoće, ističe Culi.

"Mi ne bi htjeli da Hrvatska postane kontejner trećerazredne kvalitete robe. Naročito na akcijama namijenjenim osobama starije životne dobi i umirovljenicima. Mislim da su oni zaslužili kao i svi ostali jesti hranu koja će im omogućiti zdrav i kvalitetan život."

Sada ostaje za vidjeti što će, nastavno na prijavu tajnih kupaca, poduzeti Državni inspektorat. Culi ističe kako smo u zakonodavstvo implementirali niz EU regulativa, ali njihova provedba šteka.

"Treba kontinuirano provoditi edukaciju ne samo potrošača nego i trgovaca. Ovakve pojave u trgovinama se ne bi smjele događati. Onaj tko upravlja trgovinom, a to je poslovođa, mora voditi računa na koji način mu se slaže roba i kakva roba se prodaje potrošačima."

Cilj akcije bio je osvijestiti kako trgovce tako i kupce da obrate pozornost na hranu koju prodaju odnosno kupuju, rekla je Culi ističući da zdravstveno neispravna hrana može uzrokovati oko 200 različitih bolesti.

Razgovarali smo i općenito o zaštiti potrošača u Hrvatskoj, a cijeli intervju možete poslušati na webu Media servisa pod rubrikom ‘Intervjui‘.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam