Menu

Prvi operativci HOO-a o održavanju OI: To je nekakav ulaz u daljnji tijek normalnog sportskog života

ZAGREB - Deset je dana do početka nogometnog EURO-a i 51 dan do početka Olimpijskih igara u Tokiju. U Intervjuu tjedna Media servisa ugostili smo novog glavnog tajnika Hrvatskog olimpijskog odbora, magistra kineziologije Sinišu Krajača i Damira Šegotu, šefa misije HOO-a.
Prije mjesec dana Siniša Krajač preuzeo je tajničku dužnost u nikad gore vrijeme za olimpijski pokret, koji je u velikim problemima zbog pandemije koronavirusa. Malo je vremena ostalo do odlaska naših sportaša u Japan, a prvi operativac naše krovne sportske kuće tek se uhodava u sve poslove oko ustroja saveza i organizacije odlaska naših sportaša na Olimpijske igre.

"Po tom pitanju može se reći da vrijeme nikad nije bilo gore. Međutim, ekipa koja radi Olimpijske igre je toliko iskusna da ne bi trebalo biti nikakvih problema. U konstantnoj komunikaciji su s organizatorima, s našim medijima i svim onim koji su odgovorni za održavanje Igara u Japanu. Dakle, apsolutno kontroliraju situaciju. Nadalje, imamo ljude koji brinu oko COVID-a i oko procijepljenosti. Gospodin Šegota je zadužen za to, apsolutno sve drži pod kontrolom i njegovi ljudi po segmentima odrađuju posao onako kako su i za svake Olimpijske igre", započeo je Siniša Krajač, glavni tajnik HOO-a.

Šef Misije objasnio je što sve očekuje olimpijce po dolasku u Japan. U Londonu su bile terorističke prijetnje, u Riju kriminal, a Tokijo je nešto što je teško objašnjivo.

"Velik je to zdravstveni izazov, odnosno izazov sa COVID-om. Mjere su takve da sam zaista iznenađen s tim što se sve treba obaviti; ogromne su to procedure i protokoli koje treba ispuniti i što sve očekuje naše članove delegacije. Kako za sportaše, tako i za sve ostale ljude u delegaciji, bit će izuzetno komplicirano", poručio je šef misije HOO-a, Damir Šegota. Rekordni Rio u kojem je osvojeno pet zlata, tri srebra i dvije bronce, teško da će se ponoviti. Krajač smatra da se u ovoj situaciji s Covidom-19 mora malo skromnije razmišljati po pitanju odličja, ali ne isključuje da bi nas u Tokiju naši sportaši opet mogli iznenaditi.

"Moramo biti realni. Dakle, specifične su bile pripreme za ove Igre i općenito za sva natjecanja su posebne. Smjena je generacija i ne možemo baš očekivati uspjehe kao u Riju, ali sigurno očekujemo medalje od naših predstavnika", iskreno će Krajač.

Ako se naša košarkaška reprezentacija plasira na Igre, plus još neki individualni sportovi naša delegacija mogla bi brojiti do 70 sportaša, a o mogućima medaljama Šegota kaže:

"Nažalost, samo u Barceloni je bilo manje naših sportaša na Igrama. No, to ne znači da će rezultati biti slabiji. Vjerujem da će naši sportaši polučiti dobre rezultate i kad bi bilo pet medalja ili više, to bi za nas bio dobar uspjeh", rekao je Šegota.

Jedna od najbolje ustrojenih država na svijetu je Japan, a i tamo je korona napravila kaos. Protokoli oko održavanja Igara se iz dana u dan mijenjaju, a sami stanovnici, 70 posto anketiranih zbog Covida-19, protiv su održavanja najvećeg sportskog događaja na svijetu.

"Što s onima koji budu pozitivni i kakav je protokol za njih - ne znamo. Znamo samo da će oni biti maknuti s Igara i da će njihovi kontakti biti maknuti. Ali, gdje će oni biti smješteni, u Olimpijskom selu, u objektima pored sela, u bolnici, još uvijek je jedna velika nepoznanica. Za ovaj pojam taj globalni događaj je još uvijek, možemo reći, veoma škakljiv", dodao je Šegota.

Na tribinama, po zadnjim informacijama, neće biti gledatelja, na borilištima će biti sportaši, suci, prateće osoblje i novinari. Kome takve igre trebaju i ima li to sve smisla jer ispada da će to biti "televizijske Olimpijske igre".

"Nažalost je tako. Međunarodni olimpijski odbor i Japan uložili su velike resurse, utrošen je veliki novac i puno vremena je potrošeno. Sumnjam da će doći u pitanje hoće li se Igre održati. Svijet mora nastaviti dalje funkcionirati svojim tokom, pandemija polako jenjava i to je nekakav ulaz u daljnji tijek "normalnog" sportskog života, stvaranja sportskih natjecanja danas", poručio je glavni tajnik HOO-a.

​Dolaskom na čelno mjesto prvog operativca Saveza Siniša Krajač ima zadatak modernizirati ustroj i modernizirati HOO. Sve ovisi i financijama, a najveći sponzor je, dakako, Vlada RH, a za koju Krajač kaže da nije štedjela na sportašima.

"Slobodno mogu reći da nikad nije bilo bolje. Ne mogu reći da su nas Vlade opstruirale u tom smislu, uvijek su imali razumijevanja za sport. Mogu reći da imamo fantastičnu suradnju s Ministarstvom turizma i sporta te sa svim ostalim krovnim sportskim institucijama surađujemo fantastično i nadam se da ćemo tako i dalje nastaviti, jer je to u interesu svih nas", zaključio je Krajač.
nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam