Menu

Jokić za MS: Zagrebačke srednje škole pošizile za Školom i zajednicom jer je super

ZAGREB - Gostujući u Intervjuu tjedna Media servisa ravnatelj Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu Boris Jokić otkrio je više detalja o novom izbornom predmetu Škola i zajednica, osvrnuo se i na eru zagrebačkog rektora na odlasku Damira Borasa, ali i otkrio što misli o prijemnim ispitima za srednje škole kao i kako je pandemija utjecala na učenike. Intervju je vodila Andrea Marić.
Ovaj fakultativni predmet već je u pilot primjeni u Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji, a interes za njim u Zagrebu premašuje očekivanja, rekao nam je Jokić.

"Naime, čak 47 srednjih škola u Gradu Zagrebu je odlučilo u sljedećoj školskoj godini probati ponuditi ovaj predmet svojim učenicima. Veseli me ta činjenica, jer je predmet super, inovativan i po volji učenika. Čini me da su svi pošizili za tom šizom", rekao nam je Jokić.

Potom je detaljnije objasnio što čeka učenike koji budu pohađali novi predmet.

"Kreće se od toga da oni u razgovoru nađu problem koji njih brine, taj problem može biti npr. vandalizam, grafiti po gradu, fast food oko njihove škole. Kada taj problem identificiraju, onda ga istražuju na različite načine, nakon toga imaju čak i priliku biti na mjestu gdje se taj problem odvija te na samom kraju ponuditi neka rješenja koja bi mogla adresirati taj problem", ističe Jokić u Intervjuu tjedna Media servisa.

Na pitanje hoće li profesori negodovati jer se uvodi još jedan fakultativni predmet, u smislu dodatnog posla, Jokić objašnjava da od prisiljavanja nema koristi i da su upravo zato ponudili školama da same izaberu žele li ga provoditi ili ne. Objašnjava da se kroz ovaj predmet odmičemo od pukih ideoloških dvojbi vezanih uz Građanski odgoj i obrazovanje. Jedan glas smo u potpunosti utišali - glas mladih.

"Ako krenete od nekoga tko ima 16, 17 godina i ako je ono što njega zanima pitanje javnog WC-a, cijene javnog prijevoza ili kredita, onda krećete od nekog važnog problema, onda probijate ideološke barijere i od mladog čovjeka činite upravo ono što bi trebao biti građanski odgoj i obrazovanje - da on prepozna neki problem, da se poveže s ljudima oko sebe, ovoga puta učenicima, da se aktivira i da djeluje, da drži odgovornima te političarke i političare te da ih jednim dobro plasiranim udarcem udari točno u međunožje, tamo gdje ih posebno boli. Jer ako ih nešto boli, boli ih kada im to kaže netko tko ima 16 godina", naglašava Jokić.
nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam