Menu

Održana tribina "Deponij Jakuševec - brdo smeća" o problemu otpada na Jakuševcu

ZAGREB - U DVD-u Jakuševec održana je tribina "Deponij Jakuševec - brdo smeća" u organizaciji sedam udruga u svrhu rješavanja ozbiljnih problema otpada koje se provlače kroz desetljeća, a posljednja odluka odluka gradske vlasti neugodno je iznenadila i zatekla stanovnike naselja Jakuševec, kao i okolnih naselja.
U organizaciji 'Akcije za Jakuševec', koju čini sedam ekoloških i lokalnih udruga, javna tribina 'Deponij Jakuševec - brdo smeća' okupila je brojne nezadovoljne i zabrinute građane koji se nadaju pronalasku rješenja za alarmantno stanje odlaganja otpada. Organizator tribine Josip Pavlović za Media servis je istaknuo cilj ovog okupljanja:

"Motiv glavni s kojim smo organizirali ovu tribinu je opće nezadovoljstvo lokalnih mještana, ali i reakcija brojnih stručnjaka iz područja gospodarenja otpadom i ekologa na posljednju poteze gradske vlasti proširenjem deponija na Jakuševcu i u pobunjenju novog postrojenja za skladištenja i obradu glomaznog otpada."

Na tribinu su pozvani i pozvani stručnjaci, zagrebačka vlast, ali i oporba, no gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević se nije pojavio, baš kao nijedan član platforme Možemo. Ipak, Pavlović im šalje poruku:

"Ono što svakako želimo poručiti gospodinu Tomaševiću i gradskoj vlasti jest da poslušaju poruke s ove tribine i da prestanu samo govoriti o zatvaranju te da napokon počnu raditi nešto po tom pitanju."

Među podržavateljskim udrugama ovog skupa je i Udruga za zaštitu okoliša Resnik, neprofitna, ekološka udruga, a predsjednica Udruge Branka Genzić-Horvat za Media servis je naglasila što točno očekuju:

"Očekujemo više informacija o idućim potezima koji su najavljeni u Gradu Zagrebu u odnosu na Jakuševec, ali tako i u odnosu na cjelovito rješavanje negospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu."

Kad već nije vlast, na tribinu je stigla struka i opozicija, gradska, ali i parlamentarna. Jedan od govornika u tribine čiji je cilj rješavanja problema otpada je bio i saborski zastupnik iz Kluba Socijaldemokrata Davor Bernardić koji ističe kako se ovaj problem neće riješiti sve dok se ne napravi sortirnica.

"Grad Zagreb se bez sortirnice ne može pomaknuti apsolutno nigdje. Ovaj problem je kompleksan, nemojmo se zavaravati da se može riješiti preko noći. Godinama ovaj problem nažalost nije riješen zato jer se uvijek prebacivala loptica između Vlade Republike Hrvatske i Grada koji je tu bio u submisivnom, odnosno težem položaju", rekao je Bernardić.

Mještani su zabrinuti za svoje zdravlje, najviše iz kvartova Hrelić i Mičevec, a okupljeni su potpisali i peticiju pod nazivom ''Dosta je smrti od raka od Deponija na Jakuševcu'', čime su iskazali svoje protivljenje širenju i traže zatvaranje Jakuševca.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam