Menu

Bagatin za MS: Moramo se ubrzati ako do 2050. želimo postići klimatsku neutralnost

ZAGREB - Hrvatska nedvojbeno ima potencijala za stvaranje "zelene" i energetski održive budućnosti, a na nama je da ih uspješno iskoristimo. S tim u vidu, u Splitu će se 9. i 10. lipnja održati Green Future konferencija. Suorganizator konferencije Ognjen Bagatin bio je gost Intervjua tjedna Media servisa koji je vodio Bruno Perić.

Održiva, ekološki prihvatljivija industrija, energija iz obnovljivih izvora, mobilnost bez negativnih nusproizvoda - sve to i više bit će teme Green Future konferencije posvećene europskoj zelenoj tranziciji do 2050. godine.

"Cilj je u Splitu okupiti globalne i hrvatske tehnološke lidere, kompanije, institucije, donositelje odluka, znanstvenike i sve one koji rade na održivosti i zelenoj tranziciji. Cilj je osvijestiti ljude što je ustvari zelena tranzicija, kako je financirati, kako voditi prave javne politike koje idu prema promjeni ponašanja ljudi, s ciljem klimatske neutralnosti 2050.", rekao je u Intervjuu tjedna Media servisa suorganizator konferencije Ognjen Bagatin, ističući da se moramo ubrzati ako želimo do 2050. ostvariti spomenutu klimatsku neutralnost.

Okupljanje lidera tehnološke industrije koji će posjetiteljima prenijeti svoja iskustva i ideje pošlo im je za rukom. Naime, među partnerima konferencije su više nego poznati Rimac grupa i Infobip. Bit će tu i cijeli niz zanimljivih govornika, njih više od 30, među kojima je i jedan od vodećih svjetskih bihevioralnih znanstvenika dr. Fadi Makki. Njegovo izlaganje bit će fokusirano na Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru.

"Njegov cilj je da na Svjetskom prvenstvu dosta dobro menadžiraju sve vezano za održivost transporta, recikliranje i da zaštite cijelu destinaciju u Kataru. Prvi puta ikad će biti tako jedan stručnjak, bihevioralni psiholog, na ovakvom mega eventu, što samo pokazuje važnost te održivosti i promjena navika koje smo imali do sada."

A promjene su neophodne ako želimo energetski i na sve druge načine održivu budućnost. Suvišno je reći da je turizam za Hrvatsku iznimno važna stavka. No, neophodno je da ga nastavimo razvijati, ne samo zbog turista, nego i zbog nas samih koji ostajemo ovdje živjeti nakon što naši gostu odu. U tom kontekstu gošća konferencije bit će i savjetnica Turističke zajednice Tajlanda Laura Staeter.

"Ono što mi od njih moramo učiti jest kako bolje menadžirati sve to, tako da ne bude preveliki pritisak na infrastrukturu, na ljude koji žive tamo i promijeniti neke navike što se tiče transporta - od recikliranja, menadžiranja komunalnog otpada i tako dalje."

Kako je domaćin konferencije grad Split, među govornicima je i gradonačelnik toga grada, renomirani znanstvenik Ivica Puljak koji, kaže Bagatin, želi da Split postane primjer dobre prakse u zelenoj tranziciji.

"Ono što je nama želja, da na ovu konferenciju dođu svi gradonačelnici i načelnici i da poslušaju što se sve događa u svijetu. Dovest ćemo i najbolje prakse iz Europe. Doći će predstavnici iz Stockholma, ali isto tako bit će predstavnici EBRD-a, koji su financirali 40 zelenih planova za gradove diljem Europe."

Puno je načina na koje čovječanstvo zagađuje ovaj planet, a jedan od značajnijih je promet vozila. No, i tu se stvari mijenjaju pa će biti zanimljivo čuti kakve su ideje i predviđanja po pitanju mobilnosti.

"Imat ćemo od električnih letjelica od električnih bicikala, automobila, ali i samih promjena navika kod građana."

Inovativne ideje na spomenute teme zasigurno ćemo čuti od startupova koji će se prijaviti na natječaj konferencije. S obzirom na već iskazani interes, Bagatin već sada kaže da će izbor najboljeg startupa, koji će uz novčanu nagradu dobiti i ništa manje važnu mentorsku podršku od strane Infobipa, biti iznimno težak.

"Nagradni fond će biti dosta velik - 60 tisuća dolara. S tim da je 10 tisuća u novcu, a 50 tisuća u kreditima Infobipa. U četvrtom mjesecu idu prijave za taj startup natječaj, koji ćemo objaviti na našoj stranici. Već sada imamo velik broj upita tako da mislim da će Infobipu biti dosta teško izabrati najkvalitetnije. Samo 20 njih će dobiti priliku da nastupe."

Sve u svemu, više nego dobar poticaj i za neke nove ideje i usmjeravanje budućih generacija da svijet u kojem živimo počnu gledati malo drugačijim, da ne kažemo, zelenijim očima.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam