Menu

Kovač za MS: Postoji opasnost da će Amerikanci kopneno intervenirati u Jemenu, a onda je moguća reakcija Irana

ZAGREB - Mjesecima se pričalo o mogućem prelijevanju sukoba na Bliskom istoku, a sukob SAD-a i Hutija u Jemenu potvrdio je tu zabrinutost. Hutiji su već neko vrijeme gađali brodske rute na Crvenom moru u znak podrške Hamasu. Prvotno je bila riječ o brodovima koji plove pod izraelskom zastavom no kada je došlo do širenja - reagirali su Amerikanci u suradnji s Velikom Britanijom. Izveli su brojne napade, a stigao je i odgovor iz Jemena - "nećemo sjediti skrštenih ruku". Bivšeg ministra vanjskih i europskih poslova Miru Kovača u Intervjuu Media servisa upitali smo - je li ga iznenadio postupak SAD-a?

"Amerikanci su tako morali reagirati, radi se i o zaštiti morskog puta koji je jedna od glavnih ruta za svjetsku trgovinu. Što se tiče samih Hutija, oni su partneri suradnici Irana, Iran ih naoružava, obučava i oni su tu na funkciji pomagača Irana koji vodi zamjenski rat sa Zapadom, poglavito sa SAD-om."

"U ovoj situaciji moramo biti vrlo pažljivi", nastavlja Kovač.

"Moguće je da dođe do eskalacije sukoba i da na kraju krajeva, ono što barem čujem od ponekih ljudi u SAD-u, da se i jedna kopnena intervencija zapovjedi kako bi se Hutije neutraliziralo."

A kriza oko plovidbe u Crvenom moru mogla bi utjecati i na globalnu opskrbu.

"To znači dovodi do kašnjenja u isporuci roba, dolazi do povećanja troškova, dolazi do toga da jedna formacija, u ovom slučaju Huti, u Jemenu, se usudi tako ponašati prema Amerikancima. Postoji velika opasnost da na kraju Amerikanci budu primorani intervenirati kopneno, to može imati onda vrlo teške posljedice i mi ne znamo kako bi se taj sukob razvijao, bi li došlo do protuintervencije, kako bi se postavio Iran..."

A sukobi između Izraela i Hamasa ne prestaju. Iako iz Washingtona stižu signali da bi trebali usporiti s napadima, Kovač ističe da je zasada sve na nivou preporuka, bez konkretnih poteza SAD-a prema Izraelu.

"...jer bez te podrške SAD-a na planu municije, opskrbe municijom, na planu slanja oružja, Izrael ne bi mogao voditi taj rat."

Ipak, podrška aktualnom premijeru Benjaminu Netanyauhom kopni, na što ukazuju prosvjedi protiv njegove vladavine u Tel-Avivu.A sve smo bliže drugoj obljetnici rata na istoku Europe. Bivši ministar vanjskih i europskih poslova pojašnjava da je stanje na bojištu zamrznuto.

"Dobro je da se počinje razmišljati i o mirovnim pregovorima, pitanje hoće li Rusija tek tako pristati na mirovne pregovore koje bi predlagala Ukrajina bez izravnih kontakata s Rusijom. Sada se u Davosu o tome govori, jedini je put da se Rusija od početka uključi, to ne bi trebalo značiti kapitulaciju Ukrajine, to bi za Ukrajinu značilo da će dobiti malo predaha."

Iza nas su izbori na Tajvanu, a ponovno je to intenziviralo pitanje odnosa SAD-a i Kine. Tajvan je pozvao Kinu da poštuje rezultate predsjedničkih izbora, a iz Bijele kuće poručili su da ne podržavaju neovisnost Tajvana no da su predani očuvanju mira. Osudili su to iz Pekinga. Kovač ističe da će tenzije ostati:

"Ali naravno Kina kao velesila želi biti gazda u svome dvorištu, znači na području istočne Azije, na području jugoistočne Azije i htjet će pod svaku cijenu kontrolirati situaciju, a za tu kontrolu situacije i morskih putova dugoročno trebat će doći do ujedinjena s Tajvanom, to u ovom trenutku nije izvedivo, ali nastavit će Kina na tome raditi, u to nema nikakve sumnje."

Amerika je uključena u gotovo sve globalne procese, a koncem godine spremaju im se predsjednički izbori. Donald Trump bori se za mjesto republikanskog predstavnika, izašao je kao uvjerljivi pobjednik elekcije i Iowi, pa smo Kovača upitali - može li do mandata u Bijeloj kući?

"Ako se potvrde ovakvi rezultati u New Hampshireu i Južnoj Karolini - priča je gotova - bit će kandidat Republikanaca za predsjednika i onda ima velike šanse za pobjedu. Ako se to i dogodi, ne vidim mogućnost radikalnih promjena u američkoj vanjskoj politici jer je puno toga zadano, postoje razni interesi."

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam