Menu

Macan za MS: Izađite na izbore, to je jedini dan kada nas se političari boje

ZAGREB - Nakon što Državno izborno povjerenstvo objavi zbirne kandidacijske liste, slijedi službena izborna promidžba. Jesu li političari dobro razradili svoje slogane, spotove i poruke? Na ovo, ali i na brojna druga pitanja, odgovorio je u Intervjuu Media servisa komunikacijski stručnjak Krešimir Macan.
"Za sve izazove", "Rijeke pravde", "Zamisli drugačiju Hrvatsku", "Na tvojoj strani", itd. Sve su to slogani koje političke stranke koriste u utrci za osvajanje parlamentarnih izbora. Komunikacijskog stručnjaka Krešimira Macana zamolili smo da ocijeni slogane, ali i dosadašnju predizbornu kampanju. "Nedostaje nam puno kreativnosti i znanja u kampanjama i to zato što stranke ne angažiraju dovoljno profesionalaca", poručio je Macan.

"Sve bi poruke trebale biti jasne na prvu. Dakle ‘Za sve izazove...‘, što? Spremni? Rekao sam da im to fali. ‘Na tvojoj strani‘ je već viđeno. Ovo ‘Za bolju, za drugačiju Hrvatsku‘, to je sve klasik, što bi mlade generacije rekle ‘cringe‘. Vi morate s tim pozivom iskočiti od drugih, moraju biti drugačije tako da su u principu ‘Rijeke pravde možda najuspješnija priča ovih izbora. Samo je pitanje što stoji iza tih ‘Rijeka pravde‘. Dakle, morate u kampanji složiti emociju koja stoji iza ‘Rijeka pravde‘, ali jedina emocija zasad je protiv HDZ-a", pojasnio nam je Macan.

Iskustvo je, kaže nam Macan, pokazalo kako nije dovoljno mobilizirati birače protiv, već im se mora reći što im se nudi. Dosadašnju neslužbenu predizbornu kampanju Macan je ocijenio lošom.

"Nisu spremni. Oni se ponašaju svi kao da imaju još mjesec dana kampanje. Nemaju. Ova dva tjedna su najbitnija. Tada se borimo, u prosjeku za svakog četvrtog birača. Dakle tri od četiri birača su već odlučila. To je ovo što vidimo stabilan rejting. To su njihovi birači. Dakle, nitko tu nije pao niti nešto izgubio. To je ono što sada oni imaju. E, sad bi kampanja trebala nadograditi na to. Dovesti još neke druge, neodlučne i da oni kažu da će glasati za njih", poručio je Macan.

Neke su se stranke u ovoj kampanji odlučile za pjesme i video spotove. Koliko pop-kultura može doprinijeti u mobilizaciji glasača?

"Točno se vidi da se Most i Možemo obraćaju mlađim biračima. Onda idu na takav izričaj. Veseli me da nakon dugo kampanja ponovno vidimo pjesmu u kampanji na parlamentarnoj razini. Prije slogana ti ostane himna, neki dobar refren. Morate probati. Ako želite doći do mladih i želite s njima komunicirati, to je kanal", poručio je Macan.

Važnu poruku Macan je uputio mladima.

"Prvo, moram reći da mladi moraju izaći. De facto imamo generaciju u kojoj je netko 18, a netko 21. To su oni koji su između dva ciklusa izbora postali punoljetni. Mislim da bi oni svi trebali izaći jer je to jedini dan kada nas se političari boje. Taj jedan glas, taj jedan metak ima snagu, jer oni ne znaju do navečer kakav će biti rezultat. Svi na birališta", istaknuo je Macan.

Upitali smo Macana i o aktualnostima na političkoj sceni. Podsjetimo, iako su Ustavni suci upozorili Milanovića da ne smije biti ni na kojoj kandidacijskoj listi sve dok je predsjednik države, Milanović i dalje tvrdi kako će on biti idući premijer.

"On je genijalan um koji se nekada ne može kontrolirati. Ima te planove koji su lukavi, ali u ovom slučaju su neustavni. On je prešao granice onoga kako smo ustrojeni. Pitanje je što će se dogoditi jer Ustavni sud nema puno alata s kojima ga može zadržati. Eventualno Etičko povjerenstvo koje mora voditi brigu o tome što je prihvatljivo ili neprihvatljivo na izborima. Mislim da je on napravio super poticaj SDP-u, dao im je priliku da se približe HDZ-u pa da dođe u priliku sastavljati Vladu, ako on želi biti mandatar. Ali, nije isključeno da ostane predsjednik na kraju i da on ne bude mandatar znajući njega da shvati da ima sve poluge u svojim rukama", istaknuo je Macan.

Razgovor smo zaključili porukom svim biračima:

"...da izađu. Ovaj put imaju koga birati. Jasno je da imaju i više od dvije najveće stranke. Imaju baš široku paletu od lijeva do desna, od luđaka do drugih luđaka na drugoj strani i onih u sredini normalnih, stabilnih ili grubih. Svatko ima svoj faktor. Možete izabrati, ali morate izaći na izbore", zaključio je Macan.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam