Menu

Rubeša za MS: "FER je u Abu Dhabiju pokazao da stoji uz bok najboljim svjetskim sveučilištima!"

ZAGREB - Tim robotičara FER-a nedavno je pobijedio na prestižnome međunarodnom natjecanju u robotici u Abu Dhabiju. Proslava ovog uspjeha bit će na FERConnectu, trećem okupljanju alumna Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER), pod nazivom ''Na valovima robotike'', koji se održava danas u 17 sati na FER-u. U Intervjuu Media servisa razgovarali smo s doktoricom znanosti Renatom Rubešom iz alumni odbora FER-a koja nam je objasnila o kakvom je projektu riječ i koji je cilj održavanja FERConnecta.
Robotičari FER-a, 18 studenata i doktoranada, pobijedili su projektom bespilotnih letjelica i brodova, a riječ je o natjecanju u kojem je sudjelovalo više od 50 fakulteta diljem svijeta i u kojem se trebao odraditi konkretan zadatak, kako je istaknula Rubeša.

"Zadatak se radi o lociranju broda i dohvatu određenog predmeta s broda. Dodatni element bio je da nije dozvoljeno korištenje globalnih sustava za lokalizaciju, poput GPS-a."

Pritom se osvrnula i na konkurenciju, koja, kako je naglasila, nije bila blaga.

"Konkurencija je bila poprilično žestoka. U prvoj fazi natjecanja sudjelovali su fakulteti i sveučilišta kao MIT, a u ostalim fazama ostali su fakulteti iz Koreje, Švedske, Poljske i Danske. To je toliki veliki uspjeh, kad uzmemo u obzir koliki su budžeti i poznavanje tih fakulteta u smislu tehnoloških iskoraka, ovo je bila borba Davida i Golijata u kojoj je pobijedio David."

Više o natjecanju i pripremama bit će riječi na današnjem FERConnectu, no istaknula je Rubeša da su sudionici prolazili kroz fazu pripreme, simulacije i zatim samog natjecanja u Abu Dhabiju koje je trajalo mjesec dana, prisjetivši se pritom i prvih koraka.

"Cijelo natjecanje je započelo prije dvije godine, s jednim white paperom, predstavljanjem projekta, u kojem se odabiru oni koji će sudjelovati u natjecanju, a nakon toga slijede faze priprema, faze u kojoj članovi organizatorskog odbora dolaze na fakultet."

Istaknula je i koliki je značaj ovog natjecanja i pobjede FER-a.

"Ova pobjeda pokazuje da se FER može staviti uz bok poznatim sveučilištima i fakultetima u svijetu. Ovakvi rezultati pokazuju koliko imamo i što možemo, što naši mladi ljudi mogu, što naši diplomanti i postdiplomanti znaju, da imamo tehnološko znanje koje možemo predstaviti u svijetu."

"To predstavlja iskorak iz akademskih projekata prema industrijskoj primjeni", naglasila je.

"Te komponente koje se razvijaju ne ostaju samo na fakultetu, već se i kasnije mogu primjenjivati u industriji. To je spona koju je bitno razvijati - između akademije i industrije i da novitete u ovakvim natjecanjima prepoznaju gospodarstvenici i da ih dalje razvijaju u suradnji s fakultetima."

A studenti FER-a cijenjeni su i traženi, kako u Hrvatskoj tako i vani. Istaknula je Rubeša i da je alumni odbor osnovan i s još jednom inicijativom.

"Vani su poslovi koji se prikazuju kao budućnost, ali vjerujem da ih se može pronaći i u Hrvatskoj. Jedna od inicijativa kroz alumni odbor je da se studenti vrate u Hrvatsku, ali i da ih zadržimo. Suradnja gospodarstva i fakulteta je također jedna od inicijativa kako bi im se pokazala mogućnost da dobrih poslova koji su cijenjeni i u kojima će moći razviti svoje karijere ima i u Hrvatskoj."
nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam