Menu

Deak za MS: Uvjeren sam da ćemo na idućim izborima ponovno osvojiti parlamentarni status

ZAGREB - Stranka Fokus ima novog predsjednika. Na redovnoj stranačkoj izbornoj skupštini za predsjednika je izabran Gabrijel Deak, dosadašnji zamjenik gradonačelnika Svete Nedelje kojeg smo ugostili u Intervjuu Media servisa. Osvrnuo se na unutarstranačke izbore, ali i otkrio za što će se zalagati u narednom periodu.

Unutarstranački izbori u Fokusu prošli su u poprilično napetom ozračju. Uoči izbora stranku su napustili gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec, ali i još nekoliko drugih članova. Dok oni poručuju da se nisu mogli izboriti "za svoje mjesto pod suncem", Deak nam je rekao:

"Ne shvaćam baš najbolje njihove izjave da su oni htjeli preuzeti stranku, ali nisu uspjeli. To u principu govori o tome da se nisu ni potrudili, da su mislili kroz medijske pritiske natjerati sve ostale da popuste i da to dobiju u ruke, a ne poštujući nikakvu proceduru koja je propisana i ovjerena od Ministarstva uprave. Ja bih rekao da smo mi u ovih desetak dana od toga već i nadoknadili broj članova koji su izašli. Ipak postoje ljudi koji poštuju principe i ona predizborna obećanja koja smo dali."

Izlaskom Zurovca iz Fokusa, ta stranka više nema parlamentarni status. Deak nam pojašnjava kako ne očekuje da će Zurovec vratiti mandat stranci, ali uvjeren je, kaže nam:

"Siguran sam da ćemo na idućim parlamentarnim izborima ponovno izboriti parlamentarni status, bez obzira na ova unutarstranačka previranja."

Upitali smo Deaka i kako će dalje funkcionirati odnos između njega i Zurovca s obzirom na nedavna unutarstranačka previranja.

"Barem s moje strane, ja sam odgovoran prema onome što radim. Nikakvi naši međuljudski odnosi, niti politički odnosi, ne smiju utjecati na kvalitetu rada Gradske Uprave i provođenje projekata. Tako da ćemo i dalje po tom pitanju i on i vijećnici koji su ostali u Fokusu, i oni koji su izašli, a dobili su mandat na listi Fokusa, smo sjeli i dogovorili da ćemo raditi konstruktivno i da se nadam da neće gradonačelnik imati svoje solo dionice kakve zna imati. Jučer su mu to svi jasno i glasno rekli."

U narednom periodu Fokus će se pripremati za lokalne izbore. No, prije njih na redu su predsjednički izbori pa smo Deaka upitali hoće li Fokus predstaviti svog kandidata za Pantovčak. Tema je to, kaže nam, kojom će se bavati na sljedećem Upravnom odboru stranke.

"Nismo htjeli donositi nikakve odluke dok smo bili u unutarstranačkim procesima. Mislim da ćemo o tome dobro razmisliti da li da se upuštamo u takvu avanturu s obzirom na konstalaciju snaga. Mi smo realna i racionalna stranka i razmislit ćemo prije svega isplati li nam se upuštati u takvu avanturu. Ako ne, onda ćemo svu svoju energiju i resurse preusmjeriti na lokalne izbore koji su za nas puno važniji."

Među ostalim, stranka Fokus protivi se uvođenju novih poreza. Deaka smo upitali za komentar na najavu Vlade o uvođenju novog poreza na nekretnine.

"Na to ću se samo nasmijati. To je čisto difamiranje javnosti. Već se neko vrijeme puštaju "baloni" kako je to najbolje moguće rješenje, kako će to osigurati priuštivo stanovanje. Mislim da to otvara dodatne nove probleme jer to nije cjelokupna reforma. To je kozmetički potez da se na kraju krajeva HDZ-u pusti još više našega novca u njihovo upravljanje."

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam