Menu

Metod Šuligoj prvi doktor znanosti Hrvatskog katoličkog sveučilišta

ZAGREB - Metod Šuligoj obranio je doktorski rad pod nazivom „Damnatio Memoriae: lstrian Memories in Dark Tourism Context“ (Damnatio memoriae: istarska sjećanja u kontekstu mračnog turizma) i time je postao prvi doktor znanosti Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Mentor na doktorskom radu bio je prof. dr. sc. Gordan Črpić, a komentorica izv. prof. dr. sc. Jasna Ćurković Nimac.
U doktorskom radu Metod Šuligoj iznosi istraživački interes: povijesnu pozadinu, od Velikog rata, razdoblja fašizma, II svjetskog rata, Domovinskog rata do danas, kao i konceptualni okvir studija pamćenja i mračnog turizma u odnosu na činjenice 20. stoljeća u Istri i javne memorijalne prakse.

"Ja sam posvetio prošlih par godina povijesti Istre i memorijalnim događanjima u Istri danas. I zbog  mog doktorata više znamo kakvi su ti događaji, možemo ih klasificirati, uspoređivati. Znamo kakve značajke imaju."

"Moj doktorat je u biti nekakva medijska perspektiva", dodao je Metod Šuligoj.

"Što znači da može doći do toga da je ta medijska perspektiva možda malo drugačija nego ono što je u realnom okruženju, ali tako kad odlučiš nekakvu metodologiju, onda trebaš i ograničenja."

Prorektor HKS-a i ujedno mentor na doktoratu prof. Gordan Črpić poručio je kako prvi doktorat iz sociologije na tom sveučilištu ulazi u povijest.

"Mi smo napravili dobar posao koji je otvorio više pitanja nego što je odgovorio, a to je cilj jednog plodnog rada da dovrši neku priču i otvori nova pitanja u koje treba ulaziti i smisleno ih produbljivati."

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam