Menu

Hrvatski BDP pao 0,7 posto, Plenković: Vidi se da izlazimo iz krize

ZAGREB - Tromjesečni bruto domaći proizvod (BDP) u prvom tromjesečju 2021. realno je manji za 0,7 posto u odnosu na isto tromjesečje 2020., objavio je Državni zavod za statistiku.

Sezonski prilagođeni tromjesečni BDP u odnosu na prethodno razdoblje pokazuje pozitivnu stopu promjene od 5,8 posto, a u odnosu na isto tromjesečje 2020. realno je manji za 0,9 posto. Prva procjena, prema originalnim podacima, pokazuje da je tromjesečna bruto dodana vrijednost (BDV) u prvom tromjesečju 2021. realno manja za 0,8% u odnosu na isto tromjesečje 2020. Na pad BDV-a utjecao je znatan pad realne dodane vrijednosti u djelatnosti Trgovina na veliko i na malo, prijevoz i skladištenje, smještaj, priprema i usluživanje hrane.Najmanji pad hrvatskog gospodarstva u pandemijskom razdoblju komentirao je i premijer Andrej Plenković. "To su jako dobre vijesti", poručuje premijer.

"To je na tragu naših očekivanja da rast u ovoj godini, na kraju kada zbrojimo četiri semestra, bude oko 5 posto. Smatram da se vidi da izlazimo iz faze krize koja nas je pratila tijekom 2020. godine, da je većina indikatora izrazito dobra i da nam je to podstrek za ovaj drugi kvartal, a posebno očekujemo od trećeg kvartala tijekom turističke sezone", rekao je premijer.

Mnogi su očekivali da će taj rezultat biti slabiji, rekao je premijer dodajući kako je na razini Europske unije pad veći, i to -1, 8 posto

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam