Menu

Hrvatska preuzela predsjedanje Odborom za turizam i održivost te postaje članom Izvršnog vijeća UNWTO-a

MADRID - Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac boravi u Madridu, Španjolskoj, gdje se održava 24. sjednica Glavne skupštine Svjetske turističke organizacije (UNWTO), koja traje do 03. prosinca 2021. godine. Ovom prilikom Republika Hrvatska preuzela je predsjedanje Odborom za turizam i održivost za razdoblje od kraja 2021. do kraja 2023. godine. Također, Republika Hrvatska, po treći put od pridruživanja UNWTO-u 1993. godine, postaje članom Izvršnog vijeća na razdoblje 2021.- 2025. godine, stoji u priopćenju Ministarstva turizma i sporta koje prenosimo u cijelosti.

"Glavne teme kojima se Odbor za turizam i održivost bavi odnose se na utjecaj pandemije – COVID -19 na aktualna turistička kretanja s posebnim naglaskom na nužnost odgovora koji će voditi ka oporavku turističkog sektora. Također, Odbor daje preporuke za prelazak na zeleni i održivi turizam stavljajući pri tome naglasak na globalne inicijative npr. Globalnu inicijativu za plastiku u turizmu, te daje osvrt na Glasgowsku deklaraciju s ciljem prilagodbe turističkog sektora novim trendovima i mjerama koje se poduzimaju u svrhu zaštite okoliša.

Nadalje, ministrica Brnjac sudjelovala je danas na plenarnoj sjednici Glavne skupštine te se tom prilikom obratila nazočnima u pogledu trenutnih kretanja u međunarodnom turizmu poslavši poruku: „Pred svima nama je trenutno najvažniji zadatak izgradnja odgovornog, uključivog i održivog modela u turizmu na nacionalnoj, regionalnoj i globalnoj razini. Republika Hrvatska se posebno veseli mogućnosti svojega doprinosa ovome važnom zadatku kroz predsjedanje Odborom za turizam i održivost.“

Tijekom drugog dana održava se velika tematska sjednica pod nazivom „Inovacije, obrazovanje i ruralni razvoj za bolji oporavak“ na kojoj će se raspravljati kako iskoristiti doprinose mladih, poduzetnika i kreatora politika kao poticaja održivom turizmu. U sklopu ove sjednice bit će objavljena najbolja turistička sela izabrana u sklopu inicijative „Best Tourism Villages“ u kojoj sudjeluju i 3 hrvatska sela – Motovun, Kaštelir Labinci i Veliko Trojstvo.

Tijekom treće plenarne sjednice, Republika Hrvatska postat će članom Izvršnog vijeća za razdoblje 2021.-2025., u koje je izabrana u lipnju ove godine u Ateni kao jedna od pet država članica iz regije za Europu. Izvršno vijeće sastoji se od ukupno 35 zemalja članica UNWTO-a. Aktualno predsjedavajući je Čile, a podpredsjedavajuće zemlje su Senegal i Saudijska Arabija.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam