Menu

HGK komentirao mjere vezane uz rast cijena goriva

ZAGREB - U izvanrednom stanju koje pogađa sve nas, iz HGK pozdravljaju spremnost i uključivost Vlade Republike Hrvatske na dijalog s Komorom i njezinim članicama u kreiranju odgovora na teške izazove s kojima se svi nosimo.

‘‘Cilj Hrvatske gospodarske komore u komunikaciji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja bio je zajedničkim i otvorenim pristupom solidarno rasporediti teret energetske krize koji je pojačan ratom u Ukrajini kako bi iz nje svi izašli sa što manjom štetom. HGK podržava mjere Vlade oko suzbijanja inflacije, no strmi rast cijena nafte i ograničenje maloprodajne cijene utjecali su na smanjivanje marže, a u slučaju nekih goriva izjednačene su prodajna i nabavna cijena.

Trend takvog ubrzanog rasta cijena, uz ograničene maloprodajne cijene, ugrozio bi poslovanje i doveo do zatvaranja nekih benzinskih postaja. Posebno su ugroženi manji distributeri koji nemaju druge izvore prihoda, koji drže oko 20 posto benzinskih postaja u Hrvatskoj. Oni su važni s aspekta sigurnosti opskrbe jer kapilarno distribuiraju goriva - pokrivaju slabije razvijena područja te su bitni za stanovnike i poduzetnike tih krajeva. Dostupnost goriva bitna je i zato što počinje sezona radova u poljoprivredi, kao što je i prijevoznicima od životne važnosti.

Kako bi se očuvalo poslovanje i radna mjesta, ne samo distributera goriva, nego i svih drugih poduzetnika, HGK je predložila da se kod oblikovanja novog modela osigura minimalna, ali stabilna marža (uz ograničenje trgovačkih marži) kako bi distributeri mogli isplaćivati plaće te plaćati režije i druge troškove, a smanjenjem trošarina da se ublaži rast maloprodajnih cijena goriva za sve poduzetnike i građane‘‘, priopćili su iz HGK.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam