Menu

Sir škripavac, lički krumpir i buša - identitet ličke poljoprivrede

GOSPIĆ - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković otvorit će u utorak prvu poljoprivrednu konferenciju "Ličanka" i održati uvodno izlaganje na temu strateških smjernica hrvatske poljoprivrede. Konferencija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske, ali i župana Ličko - senjske županije Ernesta Petryja.

“Jačanje konkurentnosti i održivosti poljoprivrede, šumarstva, lova i ribolova jedan je osnovnih ciljeva Ličko-senjske županije utvrđenih Planom razvoja Ličko-senjske županije do 2027. godine. Ovogodišnja konferencija ima za cilj promicati poljoprivredne vrijednosti brdsko-planinskog područja, a posebice teritorijalnog područja Ličko-senjske županije s ciljem razmjene iskustva, znanja i informacija te poticanja suradnje na kreiranju razvojnih projekata. U tom smislu predstavit ćemo i strateški projekt Ličko-senjske županije u pripremi, Centar brdsko-planinske poljoprivrede i stočarstva.

Osim toga, kroz aktualne teme konferencije želimo potaknuti prelazak subjekata u poljoprivredi na okolišno prihvatljivije tehnologije i sustave poslovanja te naglasiti potrebu digitalizacije poslovanja i stvaranja veće dodane vrijednosti. Očekujem da će konferencija „Ličanka“ rezultirati konkretnim učincima te biti početak tradicije okupljanja poljoprivrednika s područja naše županije,“ poručio je i župan Ličko - senjske županije Ernest Petryj.

Škripavac, lički krumpir i buša predstavljaju veliki potencijal, ne samo za poljoprivredni, već i za gurmanski identitet Like, čiji razvoj boljeg pozicioniranja i brendiranja tek predstoji. Zato će na ovogodišnjoj konferenciji upravo o tome biti riječ kroz dva okrugla stola. Prvi je panel pod nazivom ‘‘Proizvodnja sira u Ličko - senjskoj županiji: potencijali i izazovi‘‘, na kojem će uvodničar i moderator biti prof.dr.sc. Samir Kalit s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a sudionici će razgovarati o mogućnostima razvoja.

Drugi panel nosi naziv "Potencijali i izazovi ličkog stočarstva", na kojem je uvodničar i moderator prof.dr.sc. Ante Ivanković, a na kojem sudjeluju državni tajnik pri Ministarstvu poljoprivrede Republike Hrvatske Zdravko Tušek, Antun Vujić iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i ostali. Konferencija se održava u hibridnom obliku, a prijave za online praćenje su u tijeku."

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam