Menu

Tamara Perko preuzima funkciju direktorice Hrvatske udruge banaka

ZAGREB - Na redovnoj sjednici Izvršnog odbora Hrvatske udruge banaka (HUB) za novu direktoricu udruženja izabrana je Tamara Perko, jedna od vodećih stručnjakinja za bankarstvo i financije u Hrvatskoj.
Funkciju direktorice preuzet će početkom prosinca ove godine te na taj način kadrovski ojačati poziciju HUB-a u izazovnom razdoblju koje je obilježeno energetskom krizom i povijesno visokom inflacijom, ali i završnom fazom priprema za uvođenje eura kao službene valute u Hrvatskoj. U nadolazećem razdoblju mandat novog vodstva bit će usredotočen na održavanje stabilnosti financijskog sustava i osiguravanje dovoljne likvidnosti za gospodarstvo u cilju ublažavanja ekonomskog udara na cjelokupno društvo.

HUB će nastaviti predlagati rješenja zasnovana na ekspertnim analizama i najboljoj međunarodnoj praksi te još aktivnije promicati ulogu banaka u projektima sa širim društvenim koristima i financiranju održivog razvoja, odnosno zelene i digitalne tranzicije.

Tamara Perko dolazi u HUB s pozicije predsjednice Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR). Kao predsjednica Uprave HBOR-a bila je zadužena, među ostalim, za nadzor kreditnog poslovanja i upravljanje sredstvima, uključujući i aktivnosti vezane uz EU fondove, međunarodne poslove i osiguranje izvoza, kao i za izradu i provedbu prve Strategije poslovanja HBOR-a za razdoblje 2020. - 2024.

Tamara Perko ima više od 20 godina iskustva u bankarstvu, od čega više od 15 godina na vodećim pozicijama, a sudjelovala je i upravljala nekim od najvećih i najsloženijih bankarskih transakcija u Hrvatskoj. Prije nego što se 2017. pridružila HBOR-u, Perko je radila na nekoliko rukovodećih pozicija u Zagrebačkoj banci d.d. - UniCredit. Na međunarodnoj razini bila je članica upravnog odbora Europske udruge dugoročnih investitora (ELTI), upravnog vijeća Europske udruge javnih banaka (EAPB) i upravnog odbora Međubankarskog udruženja NR Kine i zemalja srednje i istočne Europe kojim je u razdoblju od 2019. do 2020. godine predsjedavala.

Diplomirala je i magistrirala ekonomiju na Sveučilištu u Zagrebu te se dodatno usavršavala tijekom dugogodišnje karijere na međunarodnim sveučilištima. Banke članice HUB-a zahvalile su Zdenku Adroviću na punoj predanosti radu i zagovaranju interesa svojih članica, gospodarstva i društva u cjelini tijekom obavljanja sedmogodišnjeg mandata.

O GIU HUB

Gospodarsko interesno udruženje Hrvatska udruga banaka (GIU HUB) okuplja 18 vodećih hrvatskih banaka koje čine više od 98 posto ukupne aktive svih hrvatskih banaka: Addiko Bank, Agram banka, BKS Bank, Croatia banka, Erste&Steiermärkische Bank, Hrvatska poštanska banka, Istarska kreditna banka Umag, J&T banka, Karlovačka banka, KentBank, Nova hrvatska banka, OTP banka, Partner banka, Podravska banka, Privredna banka Zagreb, Raiffeisenbank Austria, Slatinska banka, Zagrebačka banka. Hrvatska udruga banaka je članica Europske bankovne federacije (EBF), Europskog instituta tržišta novca (EMMI), Europskog platnog vijeća (EPC), Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) i Međunarodne trgovačke komore (ICC Hrvatska).

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam