Menu

Izazovi starenja stanovništva i utjecaj na sustav dugotrajne skrbi

ZAGREB - Na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji stručnjaci su analizirali trenutno stanje dugotrajne skrbi diljem svijeta, razmijenili iskustva i ponudili moguća rješenja za sve veće izazove koje će starenje stanovništva donijeti sustavu dugotrajne skrbi. Priopćenje Instituta za javne financije prenosimo u nastavku: 
Institut za javne financije okupio je na virtualnoj konferenciji „Ekonomika javnog sektora“ posvećenoj starenju i dugotrajnoj skrbi ugledne predavače i istraživače koji su raspravljali o brojnim temama i primjerima iz svojih zemalja iz područja dugotrajne skrbi. Bilo je riječi o razlikama u privatnom i javnom financiranju, povezanosti sustava zdravstva i sustava dugotrajne skrbi, nejednakostima u pružanju skrbi, novčanim naknadama, utjecaju dugotrajne skrbi na sudjelovanje u tržištu rada, mogućnostima kreditiranja starijih osoba, problemu nedovoljnog broja medicinskih sestara i njegovatelja te nizu drugih pitanja. Prema projekcijama UN-a, svaka četvrta osoba koja živi u Europi i Sjevernoj Americi do 2050. imat će 65 ili više godina. U nekim će zemljama taj udio premašiti jednu trećinu stanovništva. Budući da nositelji vlasti počinju shvaćati da će starenje stanovništva stvarati sve veći pritisak na mirovinske i zdravstvene sustave te socijalnu skrb, potrebna su kvalitetna istraživanja koja će dati smjernice za razvoj mjera politike.

Sustav dugotrajne skrbi, koji se pokazao vrlo ranjivim tijekom pandemije koronavirusa, bit će u nadolazećim godinama pod osobito velikim pritiskom. Potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica u svom je uvodnom obraćanju na konferenciji rekla:

„Zbog demografskih promjena Europljani žive sve dulje, no pritom raste i potražnja za kvalitetnom i pristupačnom dugotrajnom skrbi. Ova konferencija savršeno se uklapa u Strategiju koju smo na razini Europske komisije predstavili početkom rujna, a kojoj je cilj s jedne strane zajamčiti dostojanstven život i pristup kvalitetnoj skrbi, ali s druge i prepoznati vrijednost rada u području skrbi osiguravanjem pravednih uvjeta rada i osposobljavanjem osoblja kako bi sektor privukao više potrebne radne snage. Nadam se da će zahvaljujući i ovoj konferenciji te podizanjem svijesti o važnosti ovog sektora prijedlozi preporuka koje je Komisija napravila biti skoro usvojeni u Vijeću te time i formalni i neformalni oblici skrbi dobiti priznanje i odgovarajuća financijska sredstva koja to zaslužuju, uključujući i sredstva EU-a“.

Marin Piletić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike istaknuo je:

„S ciljem razvoja kvalitetnih socijalnih usluga namijenjenih ranjivim skupinama, Vlada je 2021. godine donijela Nacionalni plan razvoja socijalnih usluga i Nacionalni plan izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom za razdoblje od 2021. do 2027. godine. Za starije osobe, kao i osobe s invaliditetom, naglasak je na razvoju usluga u zajednici koje osobama omogućuju ostanak u vlastitom domu. Za starije osobe je između ostalog predviđena izgradnja osam centara za starije osobe koji će osigurati raznovrsne izvaninstitucijske usluge koje će poboljšati kvalitetu življenja u vlastitom domu, osiguravanje integrirane socijalne i zdravstvene skrbi na primarnoj razini, te usluge smještaja za korisnike kojima je zbog otežane funkcionalne sposobnosti potrebna pomoć i nadzor druge osobe u zadovoljenju svih potreba u punom opsegu.“

Ministar financija Marko Primorac je naglasio:

„Tema konferencije nikada nije bila relevantnija, kako dugoročno pritisci na proračun od rashoda za zdravstvenu zaštitu i mirovine nastavljaju rasti. Glavni izazovi u nadolazećem razdoblju bit će održavanje ravnoteže između osiguranja odgovarajuće zdravstvene zaštite osobama starije dobi i potrebe dugoročne njege i fiskalne održivosti.“

Ravnatelj Instituta za javne financije Vjekoslav Bratić zaključio je:

„Starenje stanovništva postupno postaje jedno od najvažnijih izazova s kojima se suočavaju vlade diljem svijeta zbog svojih golemih društvenih, ekonomskih i financijskih implikacija. Nadam se kako je ova konferencija podigla svijest o važnosti starenja stanovništva i njegovom utjecaju na sustav dugotrajne skrbi.“

Pozvano predavanje na konferenciji održala je Francesca Colombo, voditeljica Odjela za zdravstvo OECD-a koja je istaknula da će potražnja za dugotrajnom skrbi rasti, a time i javni rashodi za tu namjenu.

„Kako bi u EU-u broj formalnih pružatelja dugotrajne skrbi - medicinskih sestara i njegovatelja - na 100 starijih osoba ostao konstantan, u idućih će se 20 godina morati povećati radna snaga u dugotrajnoj skrbi za 40%.“

Naglasila je da dugotrajna skrb ima brojne strukturne probleme, od kojih je izdvojila teške uvjete rada medicinskih sestara i njegovatelja, kao i činjenicu da su u dugotrajnoj skrbi plaćeni manje nego u zdravstvu. Profesor Joan Costa-i-Font s London School of Economics and Political Science u svom je predavanju rekao da se itekako isplati ulagati u dugotrajnu skrb - ta će nam ulaganja dugoročno rasteretiti zdravstveni sustav, poboljšati zdravlje i dobrobit primatelja skrbi te pojačati međugeneracijsku solidarnost u društvu.

Predstavio je istraživanje o rezultatima reforme u Španjolskoj kojom se univerzalizirao pristup novčanim subvencijama i uslugama tako da je iznos potpore primarno ovisio o stupnju ovisnosti korisnika o tuđoj skrbi, a ne dobi ili nekim socio-ekonomskim obilježjima.

U takvom je sustavu jasniji pozitivan utjecaj potpora dugotrajne skrbi na korisnike - postaju zadovoljniji svojim životom, manje su depresivni i usamljeni te žive duže i kvalitetnije. U Hrvatskoj država ima skromnu ulogu u skrbi o starijima, a okosnicu sustava dugotrajne skrbi čini obitelj. Udio rashoda za dugotrajnu skrb u BDP-u iznosi 0,4% dok je udio rashoda za mirovine 10%, a za zdravstvo 6%. Budući da će se broj potencijalnih pružatelja neformalne (obiteljske) skrbi smanjiti, porast će potražnja za formalnom skrbi u domovima za starije osobe ili u kući. Formalnu skrb pružaju medicinske sestre i njegovatelji kojih već sada nema dovoljno te je, osim povećanja plaća i poboljšanja radnih uvjeta, potrebno razmotriti mogućnost uključivanja inozemnih radnika u pružanje dugotrajne skrbi. Hrvatskoj nedostaje i smještajnih kapaciteta u domovima za starije osobe, a dodatan su problem razlike u financiranju između privatnih i županijskih domova za starije, što u nepovoljan položaj stavlja korisnike čiji smještaj nije subvencioniran.

Postoje velike regionalne razlike u dostupnosti dugotrajne skrbi, a potrebna je i bolja integracija sustava zdravstva i socijalne skrbi te bolji nadzor nad kvalitetom formalne skrbi. Ovo je sedma u nizu konferencija u sklopu ekonomike javnog sektora koja se svake godine bavi različitim temama, a više informacija dostupno je na mrežnoj stranici konferencije.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam