Menu

Priručnik za održivost kulturne baštine daje nam konkretne mjere

ZAGREB - „Priručnik za održivost kulturne baštine“ u izdanju Jesenski i Turk novo je djelo autorice Daniela Angeline Jelinčić, Dragane Glivetić i Sanje Tišma. Cilj priručnika je prvenstveno pružiti dublje razumijevanje teme održivosti i podići svijest o potrebi osiguravanja održivosti kulturne baštine kako bi, između ostalog, baština bila shvaćena kao značajan razvojni resurs.
Cilj je pokazati i zanimljive prakse koje su dovele do održivije i trajnije kulturne baštine, uspješno se suočavajući s izazovima i prijetnjama u smislu gospodarskih, socio-kulturnih, okolišnih i političkih pritisaka.

Priručnik kreće od određivanja najčešćih izazova za održivost kulturne baštine (kao što su npr. neadekvatno održavanje, prekomjerni razvoj turizma, uporaba netočnih podataka, inscenacija baštine, lažna autentičnost, osporavanje jedinstvenosti baštine, gubljenje svijesti o važnosti baštine, standardizacija ili neadekvatno upravljanje baštinom - financiranje, marketing interpretacija, upravljanje ljudskim resursima, vrednovanje itd.), pruža odgovore i rješenja na te izazove uz navođenje uspješnih primjera prakse iz Hrvatske i svijeta.

Pažnja se daje različitim aspektima održivosti (ekonomski, okolišni, socio-kulturni, politički), uz naglašenu mogućnost prijenosa uspješnih primjera u drugi kontekst.

"Posebna je vrijednost ovog priručnika u prijedlogu konkretnih mjera za održivost kulturnih dobara koje je moguće ugraditi u javne politike. Uz mjere, navedeni su i konkretni pokazatelji kojima se može mjeriti uspješnost u osiguravanju održivosti kulturnih dobara. Iste su rezultat znanstvenog rada i dugogodišnjeg iskustva pojedinih autorica priručnika u području kulturne baštine i strateškog planiranja" poručili su članovi autorskog tima."

Priručnik je korisno i inspirativno štivo za donositelje odluka, studente i sve one koji se aktivno bave upravljanjem baštinom.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam