Menu

Opportunity2you projektom stipendiraju se mladi studenti

ZAGREB - Rotary Club Zagreb International provodi projekt Opportunity2you (O2Y) koji ima za cilj pomoći mladima kroz sustav mentorstva i stipendiranja kako bi stekli uvjete za samostalan, pun život prema svojim mogućnostima i željama. S ciljem osiguranja sredstava za nastavak ovog projekta klub organizira koncert Ane Rucner i njezinih kolega, čiji će prihod u potpunosti biti usmjeren na potporu obrazovanju mladih bez adekvatne roditeljske skrbi. Naslov „Light up with Ana Rucner“ odnosi se na svjetlo i nadu koje organizatori žele dati svojim štićenicima. Pokrovitelj događanja je Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.
Koncertom se želi skrenuti pažnju javnosti na djecu koja nemaju adekvatnu roditeljsku skrb, koja u dobi od 18 godina ostaju bez bilo koje podrške zajednice. Ta djeca moraju napustiti domove za nezbrinutu djecu, ostaju na ulici, spavaju u kućama za beskućnike, pronalaze puteve za preživljavanje i često, nažalost budu prepušteni ulici.

Na dan 31.3.2023. godine u Hrvatskoj je evidentirano ukupno 2738 djece na skrbi izvan vlastite obitelji. Od toga, njih 1848 je smješteno u udomiteljskim obiteljima, a 890 je imalo priznatu uslugu smještaja ili organiziranog stanovanja u domovima ili kod drugih pružatelja usluga. Od države dobivaju 13,60 eura mjesečno, a Opportunity2U školarina je 238,25 eura, št godišnje iznosi 2.859 eura.

Rotary Club Zagreb International za sada ima dva stipendista, Matiju, studenta 4. godine kineziologije, Sveučilišta u Zagrebu i Klaru, koja je studentica 3. godine geodezije, Sveučilišta u Zagrebu. Od osnutka prije pet godina Rotary Club Zagreb International usmjeren je na brigu za mlade osobe bez adekvatne roditeljske skrbi.

Uz sve napore Republike Hrvatske da im se omogući sigurno odrastanje i obrazovanje, osim što su u nepovoljnom položaju bez podrške obitelji, s 18. rođendanom dolaze nove nedaće i zapreke koje čine pronalaženje mjesta u društvenom i ekonomskom životu vrlo teškim a često i nesavladivim.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam