Menu

Doris Pack za MS: Kreativne industrije važan su sektor u BDP-u

ZAGREB - "Creative future insights" naziv je dvodnevne međunarodne znanstvene konferencije koju Sveučilište VERN organizira po drugi put. Stručnjaci iz područja kreativnih industrija pozvani su diskutirati o daljnjem razvoju jedne od najbrže rastućih industrija u EU. Cilj je konferencijom stvoriti poticaj za suvremena interdisciplinarna istraživanja koja se bave različitim segmentima kreativne industrije, najnovijim trendovima i njezinom doprinosu društvu.
Kreativne industrije kao djelatnost imaju potencijal za ostvarivanje prihoda i otvaranje novih radnih mjesta. To je bila i tema izlaganja njemačke političarke i bivše zastupnice Europskog parlamenta Doris Pack. Za Media servis je istaknula da nismo ni svjesni koliko su kreativne industrije važan sektor u BDP-u.

"U Europskoj uniji imamo 2% BDP-a u tom sektoru. Smatram da je to važno, ne samo zato što je kultura važna, nego je kultura i ekonomski dio našeg svijeta pa je također vrlo važna. Stoga nam, posebno u ovom online svijetu, treba puno više pomoći oko autorskih prava. Ovo je nešto na čemu zakonodavno tijelo u Europskom parlamentu mora raditi."

Cijeli sektor i dalje trpi posljedice Covid krize, zbog nestabilnost i nesigurnosti, poručila je Pack. Kreativni sektor u Europi zapošljava milijune ljudi koji stvaraju 4,2% BDP-a Europske unije, a isti sektor značajno doprinosi zaposlenosti mladih, naglasila je. Isto mišljenje dijeli i ravnateljica Uprave za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove Anja Jelavić. Tvrdi da je korona najviše naštetila sektorima glazbe, izvedbenih umjetnosti i filma u kojima je bio vidljiv pad prihoda i do 40 posto. Za Media servis je pojasnila zašto je važna ova konferencija.

"Smatramo da je ova konferencija izuzetno važna jer u kontinuitetu radimo i u Ministarstvu kulture i medija na podršci kulturnom i kreativnom sektoru, odnosno kulturnim i kreativnim industrijama. Sektor je bio vrlo propulzivan do velike krize, pandemijske krize 2020. godine. Tada Ministarstvo kulture i medija osnovalo i formira mjere i podršku sektoru kako bi opstao za vijeme krize."Konferencija se nastavlja i sutra na temu "Važnost kreativnih i kulturnih industrija u Hrvatskoj".

Voditeljica Desk Kreativne Europe - Ured MEDIA Hrvatske Martina Petrović najavila je za Media servis sutrašnji program.

"Stavljamo u fokus projekte koji osnažuju sudjelovanje male zemlje, a jednako tako i važno sudjelovanja u EU projektima na lokalnoj razini. Aleksandra Uzelac će predstaviti CRESCINE projekt, Morana Ikić Komljenović projekt Muzej osobnih priča, a ravnateljica Centra za kulturu Čakovec Helga Lajtman predstavit će projekt Moje malo kino."

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam