Menu

Predstavljeni su rezultati prvog istraživanja o percepciji umjetne inteligencije

ZAGREB - Predstavljeni su rezultati prvog istraživanja o percepciji umjetne inteligencije u Hrvatskoj ZAGREB - Umjetna inteligencija postala je naša svakodnevica. Ušla je u naše živote već odavno, a primijetili smo ju tek s puštanjem ChatGPT-ja u javnu upotrebu. Jesu li hrvatski građani spremni za umjetnu inteligenciju? Koja je razina poznavanja i korištenja umjetne inteligencije? Te kako hrvatska javnost uopće percipira umjetnu inteligenciju, samo su neka od pitanja postavljena u svrhu istraživanja o percepciji umjetne inteligencije u Hrvatskoj, kojeg su proveli EFFECTUS veleučilište, Hrvatska pošta i Alca Zagreb.
Predstavljeni su rezultati prvog istraživanja o percepciji umjetne inteligencije u Hrvatskoj. Cilj projekta jest definiranje i praćenje ključnih pokazatelja percepcije umjetne inteligencije u Hrvatskoj te definiranje odgovarajućih korelacija i, bude li moguće, kauzalnosti primjenom znanstveno-stručnih metoda. Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, Bernard Gršić, naglasio je na predstavljanju rezultata, kako je ovo istraživanje prvi takav znanstveno-stučni projekt u Hrvatskoj na temu umjetne inteligencije.

"Digitalizacija je sveprisutna i neizbježna. Stoga je važno da iskoristimo njezin potencijal i da aktivno sudjelujemo u njezinom razvijanju, i da te procese ne promatramo pasivno poput putnika, već da i Hrvatska bude dio digitalne avanture, transformacije i revolucije. Digitalno doba u kojem danas živimo otvara nove razvojne mogućnosti, stvara nova radna mjesta i zanimanja i omogućava nov način komunikacije."

Za potrebe primarnog prikupljanja podataka provedeno je inicijalno istraživanje u rujnu ove godine na ukupnom uzorku od 1300 osoba. Državni tajnik i izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra mora prometa i infrastrukture, Alen Gospočić naglasio je kako još nismo niti svjesni potencijala umjetne inteligencije.

"Upravo zbog toga važna je edukacija, važno je da toj temi pristupimo odgovorno i da ju sagledamo iz svih kuteva i sa svih strana. Nova tehnologija nudi velike mogućnosti, ali istovremeno nosi veliku odgovornost. Bitan korak u poznavanju bilo koje teme je detektiranje percepcije i znanja javnosti. I zato ovaj znanstveno-stručni projekt ima veliku važnost za sve one koje sa bilo koji način bave umjetnom inteligencijom, odnosno, koriste je u svom svakodnevnom poslu".
nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam