Menu

ECHO organizira tribinu ‘Laže vijesti - kako ih prepoznati i kakav je njihov društveni utjecaj‘

ZAGREB - Udruga za promicanje aktivnog građanstva Echo u suradnji s Hrvatskom paneuropskom unijom organizira tribinu "Lažne vijesti - kako ih prepoznati i kakav je njihov društveni utjecaj".

Najavio ju je glavni tajnik Vanja Gavran za Media servis:

''Tribina će biti održana u četvrtak u 17 sati u prostorijama Hrvatske paneuropske unije u Zagrebu, Jurišićeva 1A i otvorena je za javnost. Bit će iznimno zanimljiva, zato što su lažne vijesti jedan fenomen koji nas zapravo prati još od antike. Čuti ćemo od profesora Pave Barišića,koji je inače filozof, upravo kako laže djeluju na društvo i kako je ona sveprisutna, a onda će profesor Danijel Labaš s Hrvatskog katoličkog sveučilišta govoriti u suvremenom poimanju lažnih informacija i što ne donose u društvu. Dakle, ovu tribinu organiziraju udruga Echo, Hrvatska paneuropska Unija i Hrvatsko kulturno društvo Napredak u okviru jednog europskog projekta ''ReadTwice'' tako će biti sigurno zanimljivo, jako poučno i svi su dobrodošli''.

Poplava lažnih vijesti posebno je vidljiva posljednjih godina, naš sugovornik otkriva i zašto.

''Zbog dostupnosti društvenih mreža, koje nisu službeni medij, ali su jedan vrlo ozbiljan način prenošenja informacija, postoje oni koji namjerno plasiraju lažne informacije koje se dalje plasiraju putem društvenih mreža i medijima. Nama je cilj potaknuti i naučiti javnost kako lažne informacije prepoznati jer ih nije lako prepoznati, ali je vrlo važno shvatiti da one postaje i uvijek voditi računa tko je izvor nekih informacija. Ako je neki mediji kredibilan onda mu možemo više vjerovati, međutim postoje oni mediji koji možda nisu čak ni registrirani, koji su iz nekih drugih zemalja koji plasiraju lažne informacije i onda se one tako brzo šire društvenim mrežama. Podaci pokazuju da najveći broj lažnih informacija prenose osobe nešto zrelije dobi. Pred svima nama kao društvu, što nije samo fenomen u Hrvatskoj, nego i u svijetu, je da prije svega kroz medijsku pismenost naučimo ljude kako prepoznati lažne informacije''.

Gavran je uputio i poruku mladima.

​''Postoji više mehanizama, načina i alata kako ih mogu prepoznati, ali za najmlađe je uvijek dobro da prije svega konzultiraju svoje roditelje i svoje nastavnike ako imaju nekakav problem s informacijama koje se javljaju. Dakako, mladi su najneotporniji na cijelu tu priču, a postoji niz projekata kako u RH tako i u EU, a ovaj projekt je jedan od tih, upravo kako bismo osnažili medijsku pismenost. Podaci pokazuju da su Hrvatska, Bugarska i Rumunjska u EU negdje na začelju što se tiče medijske pismenosti i na tome sigurno kao društvo moramo puno više raditi''.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam