Menu

4. Digitalna revolucija: Neophodno je digitalizirati mala i srednja poduzeća da budemo konkurentni

ZAGREB - Kako modernizirati tvrtke? Kako ih učniti konkurentnijima? Koje su prednosti digitalne transformacije poslovanja i korištenja umjetne inteligencije? Na ova i brojna druga pitanja odgovore se moglo čuti na 4. po redu konferenciji HUP-a nazvanoj Digitalna revolucija koja je, nakon par godina pauze, ponovno organizirana u Zagrebu.
Hrvatske kompanije mogu i znaju iskoristiti potencijale digitalnih tehnologija, a ako žele ostati konkurentne na današnjem tržištu onda se svakako i moraju modernizirati. Ova poruka mogla se čuti na konferenciji poanta koje je upoznati hrvatske poduzetnike s mogućnostima koje nude nove tehnološke mogućnosti. A njih imamo pregršt zahvaljujući, među ostalim, i domaćim IT kompanijama. Glavna direktorica HUP-a Irena Weber istaknula je da se suočavamo s jazom u digitalizaciji koja je posebno vidljiva kod malih i srednjih poduzetnika.

"I zato je ova današnja konferencija iznimno važna kako bismo pokazivanjem najboljih primjera digitalizacije vrlo konkretno i mjerljivo potaknuli i inspirirali poduzetnike na ubrzanje digitalizacije. U HUP-u smo naravno svjesni koliko je ovo važno. Na to kontinuirano upozoravamo. Upravo zato smo i pokrenuli ovu konferenciju i to je njezin cilj."

O neophodnosti implementacije novih tehnologija govorio je predsjednik HUP-ICT-a Hrvoje Balen. Naglasak je stavio na digitalizaciju malih i srednjih poduzeća kojih je značajno više nego velikih firmi.

"U Hrvatskoj ima svega 400 i nešto velikih firmi, ali oko 16 tisuća malih i srednjih kompanija. One su zapravo nositelj našeg gospodarskog razvoja. Kada neke postotke pretvorimo u brojeve pa kažemo da želimo dosegnuti prosjek Europske unije to znači da moramo doći do otprilike 1200 firmi koje su digitalizirane do vrlo visoke razine digitalnog intenziteta da bismo dosegnuli prosjek EU. I to smo si postavili kao cilj."

Informatizacija tvrtki je s vremenom postala sve lakša i dostupnija, poručio je Balen zaključivši kako je uvijek dobar trenutak za krenuti u digitalnu transformaciju. Konferenciji je prisustvovao i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić. Rekao je da Hrvatska napreduje u razvoju digitalnih vještina...

"(...) Što možemo vidjeti po činjenici da 63 posto hrvatskih građana posjeduje osnovne digitalne vještine dok je europski prosjek 54 posto. Hrvatska je iznad prosjeka EU po pitanju digitalizacije poslovanja što uključuje prihvaćanje naprednih tehnologija, ali još uvijek sjedimo na neiskorištenom potencijalu za poboljšanje digitalne prisutnosti malih i srednjih poduzeća."

Pozitivnim je istaknuo sustav e-građani zahvaljujući kojem građani mogu sami, putem računala ili pametnih telefona, doći do raznih dokumenata štedeći pritom i vrijeme i novac. U nastavku konferencije spomenuti su neki pozitivni primjeri poput umjetne inteligencije koja automatizira poljoprivredni uzgoj i digitalni alati koji osjetno olakšavaju i ubrzavaju poslovanje i proizvodnju.

"Baš želimo ovdje govoriti o ljudima iz poslovanja. Zašto su to napravili? Što ih je motiviralo? Zašto jedan CEO predsjednik uprave razmišlja o tome gdje bi mogli ugraditi senzore i kako poboljšati protok kroz skladište? Kako koristiti video kamere, nadzore, mobitele, društvene mreže i prodavati kroz te kanale? To je ono što želimo da čujete danas."

​Rekao je programski direktor konferencije i član HUP-ICT-a Ivan Maglić. Zaključio je kako tehnologije postaju sastavni dio poslovanja i one stalno napreduju, a Hrvatska treba ubrzati svoje promjene ako želimo biti konkurentni i stvarati nova radna mjesta.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam