Menu

Održana konferencija ‘ESF+ za vještine budućnosti‘, Schmit: ulaganje u ljudski kapital je ključno

ZAGREB - Održana je konferencija ‘ESF+ za vještine budućnosti‘ u organizaciji Ministarstva rada, koja je naglasak stavila na ključnu ulogu u razvoju vještina u poticanju gospodarskog rasta, socijalne uključenosti i stvaranja održivog zapošljavanja diljem Europe.

​Konferencija koja istražuje potencijale transnacionalne suradnje u području vještina u okviru Strategije EU za jadransku i jonsku regiju okupila je brojne uzvanike od poslodavaca, stručnjaka do političara.

Konferenciju je kao domaćin otvorio resorni ministar Marin Piletić, a potom je za govornicu stao i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman:

‘‘Vlada Republike Hrvatske, shvaćajući koliko je bitno uložiti u vještine na tržištu rada, osigurala je značajna sredstva i kroz Europski socijalni fond plus i kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti, osiguravajući zaista velike iznose kako za poslodavce tako i za same radnike i nezaposlene koji onda putem sustava vaučera mogu koristiti tu potporu i dijelom iz sredstava Europske unije za svoju prekvalifikaciju i usavršavanje.‘‘

​‘‘Ova inicijativa europske godine vještina pridonose podizanju društvene svijesti o ovoj temi, kako za snažanje konkurentnosti hrvatski tvrtki, kompanija i stvaranje kvalitetnih radnih mjesta i očuvanje radnih mjesta, tako i za ostvarivanje punog potencijala digitalne i zelene tranzicije na društveno pošten, uključiv i pravedan način.‘‘

​Konferencija je bila i glavni razlog dolaska povjerenika Europske komisije za zapošljavanje i socijalna prava Nicolasa Schmita u Zagreb:

​‘‘Ulaganje u vještine, ulaganje u ljudski kapital je ključno. Nećemo moći iskoristiti sve prednosti ove transformacije ako ne ulažemo u ljude. Stoga je svijest o tome vrlo važna ali, sama svijest nije dovoljna. Zato moramo investirati, što znači da moramo mobilizirati što više resursa.‘‘

Trećina sredstava iz Europskog socijalnog fonda plus usmjerena je na mjere iz tržišta rada, istaknuo je Piletić koji je potom dodijelio 30 ugovora iz programa ‘Zaželi‘, ukupne vrijednosti preko 28 milijuna eura, a koji se odnosi na aktivnosti zapošljavanja teže zapošljivih žena.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam