Menu

Američka gospodarska komora u Hrvatskoj predstavila rezultate istraživanja poslovnog okruženja u našoj zemlji

ZAGREB - Američka gospodarska komora u Hrvatskoj (AmCham Hrvatska) je predstavila rezultate osmog Istraživanja poslovnog okruženja u Hrvatskoj koje je provedeno u razdoblju od 11. prosinca 2023. do 9. veljače 2024. na uzorku od 116 članova uprava domaćih i međunarodnih poduzeća u Hrvatskoj.
„Unatoč dobrim poslovnim rezultatima u 2023. i optimističnim planovima poslovanja (većina ispitanih poduzeća poslovalo je bolje u 2023. nego u prethodnoj godini), primjetan je rast udjela poduzeća kojima je poslovanje ostalo isto kao i u prethodnoj godini. Kao glavni ograničavajući faktori u poslovanju ističu se nedostatak odgovarajuće radne snage, inflacija i oporezivanje rada,“ rekla je Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica AmCham-a Hrvatska.

Doko Jelušić je dodala kako je za više od 63% ispitanika poslovanje u 2023. bilo bolje nego u prethodnoj godini, dok je za 10% poslovanje u 2023. bilo lošije nego u 2022. Kod skoro polovice poduzeća rastao je broj zaposlenih, dok je nešto više od trećine poduzeća zadržalo isti broj zaposlenih što je na tragu prošlogodišnjih rezultata. Znatan dio ispitanika (59%) iskustvo poslovanja u Hrvatskoj ocjenjuje dobrim ili vrlo dobrim, a 53% ispitanika primjećuje poboljšanje uvjeta poslovanja u posljednjih pet godina. Najveća poboljšanja u razdoblju od pet godina ispitanici vide u povećanoj potražnji za robama i uslugama, mogućnostima trgovinske razmjene kao i uvjetima financiranja dok kao najveće pogoršanje uvjeta poslovanja ispitanici vežu uz cijenu rada, dostupnost i kvalitetu radne snage, te kvalitetu zakonskog okvira.

„Širenje poslovanja planira gotovo 80% ispitanika za usporedbu s 73% u prošlogodišnjem istraživanju. 72% poduzeća planira nova zapošljavanja u sljedeće tri godine, od čega 1/5 planira zaposliti više od 20 novih zaposlenika. Manje od 4% poduzeća planira smanjiti broj zaposlenika u sljedeće tri godine, što je znatno manje u odnosu na prošlogodišnjih 14%,“ kazala je Doko Jelušić.

"U odnosu na prethodnu (2022.) godinu, u 2023. godini skoro 2/3 AmCham-ovih članova bilježe slične poslovne rezultate. Gotovo polovica poduzeća je dodatno zapošljavala, ali blago je rastao i udio poduzeća koja su otpuštala. Inflacija nije bili u fokusu gospodarstvenika u 2021., dok je u 2022. i 2023. očekivano među glavnim ograničavajućim faktorima u poslovanju. Nedostatak odgovarajuće radne snage u 2023. je ponovno na prvom mjestu u odnosu na treće mjesto koje je zauzeo prošle godine,“ istaknuo je John Gašparac, prvi dopredsjednik Vijeća upravitelja AmCham-a.

Područja istraživanja obuhvaćaju: poslovanje u 2023., poslovno okruženje, utjecaj institucija na poslovno okruženje, usporedba s regijom i poslovna očekivanja.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam