Menu

Oman iz Prijatelja životinja za MS: Ako već ne postanemo vegani, možemo drastično smanjiti količinu mesa

ZAGREB - U organizaciji Prijatelja životinja, od 6. do 9. rujna, na Europskom trgu u Zagrebu održava se ZeGeVege festival održivog življenja. Organizatori ističu kako će na festivalu svatko naći ponešto za sebe, ali i naučiti puno korisnih informacija. Detalje je u Intervjuu Media servisa otkrio Luka Oman iz Udruge.
Ukusni zalogaji na bazi biljnih sastojaka, brojni restorani, veganska kozmetika te edukativni i zabavni program. Sve to očekuje posjetitelje 16. izdanja ZeGeVege festivala održivog življenja u Zagrebu. Zašto je festival posebno zanimljiv otkrio nam je Luka Oman iz Prijatelja životinja.

"Nekako nam ta edukacija bolje prija uz dobru klopu, degustacije, promocije. Ali, festival je jako posjećen iz razloga što će svatko naći nešto za sebe. Dakle, prolaznici koji nalete i koje ne zanima zaštita okoliša i životinja, zapravo se nađe u toj predivnoj zelenoj atmosferi i na kraju provede sat-dva-tri, a da u opće nije planirao. To nam je cilj."

Sve namirnice koje će se nuditi posjetiteljima bit će biljnog porijekla zbog čega Oman podsjeća na benefite takve prehrane:

"Dakle, nema one pretvorbe preko stočne industrije, odnosno životinja. Jer preko toga dolaze i pesticidi, i hormoni, i antibiotici i cjepiva i bolesti. Najgori je taj mučni intenzivni uzgoj koji ne samo da je iznimno okrutan, već je i iznimno nezdrav i neprirodan. Sve to možemo izbjeći da jednostavno jedemo hranu direktno sa zemlje, dakle da nemamo onu pretvorbu."

Upozorio je Oman i na zabrinjavajuće podatke o mlijeku životinjskog porijekla.

"U jednom tetrapaku kravljeg mlijeka ima mlijeka tisuća krava. U svakoj toj litri mlijeka ima doslovno žlica gnoja i krvi i svega onoga što dođe neplanirano kroz cijelu proizvodnju. Kravama se danas uzima 50 i više litara mlijeka dnevno, a prirodni krava ima mlijeko za svoje teliće, ne za čovjeka. I to tri do pet litara."

Zabrinjavajuća je, kaže Oman, količina mesa koju jedemo na dnevnoj bazi.

"Ako već i odmah ne postanemo vegani, možemo drastično smanjiti količinu mesa. Ovo danas, moram reći, nije normalno. Jede se meso triput dnevno, pa i više. Ne možemo obrok bez mesa, ali ako je i bez mesa tu su jaja i mlijeko. Opet je nešto životinjsko. Da se vratimo onako kako su se naši stari hranili već bi bilo puno bolje i za naše zdravlje i za životinje i za okoliš da se meso jede jednom mjesečno ili jednom tjedno."

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam