Menu

Ban Ki-moon: ‘2020. će biti prekretnica u povijesti Ciljeva za održivi razvoj‘

ALPBACH - Prije četiri godine sve zemlje članice Ujedinjenih naroda, njih 193, usvojile su 17 globalnih ciljeva kako bi do 2030. stvorili bolji svijet za buduće generacije. Između ostalog, ciljevima se žele suočiti s najvećim izazovima današnjice - siromaštvom, glađu, nejednakosti, klimatskim promjenama te postići napredak i mir diljem svijeta. Zemlje svake godine dobrovoljno dostavljaju izvješća o napretku, a najnovija ne ohrabruju da će do 2030. ciljevi biti ostvareni.

Niti jedna zemlja za sad nije na putu da ostvari svih 17 ciljeva za održivi razvoj. To pokazuje posljednje izvješće UN-a, a prema njemu Hrvatska je na 22. mjestu. Ciljevi su međusobno isprepleteni kako niti jedan ne bi bio isključen, a postizanje ciljeva mjeri se s više od 230 indikatora. Pučka pravobraniteljica Lora Vidović, čiji je ured jedan od indikatora, za Media servis je istaknula da su ciljevi zamišljeni ambiciozno.

 

 

"Zamišljeni su tako da sve zemlje svijeta, pa uključujući i one koje se smatraju razvijenima i najrazvijenijima imaju posla kako bi ih ostvarili, a zapravo je njihov osnovni cilj da nitko ne ostane zaboravljen. Da najsiromašniji, najisključeniji, onaj naš sugrađanin s najmanje privilegija ima jednake prilike kao oni koji su u puno boljoj situaciji. Zato i ne čudi da ih je teško postići i održati."

 

 

Bivši glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, za čijeg su mandata Ciljevi usvojeni, tijekom Europskog foruma u austrijskom Alpbachu poručio je da je na svima nama da te ciljeve ostvarimo.

 

 

"Godina 2020. bit će prekretnica u povijesti Ciljeva za održivi razvoj. Imamo samo 11 godina da implementiramo agendu za 2030. godinu, a još uvijek nedostaje ključnih financijskih sredstava čime se koči globalni uspjeh. Siguran sam da ove važne ciljeve za čovječanstvo možemo ostvariti ako radimo zajedno."

 

 

Dodaje da će Europa biti ključna u ostvarivanju ciljeva. Bivši šef Svjetske trgovinske organizacije i povjerenik Europske komisije za trgovinu Pascal Lamy je naglasio da Europa predvodi u borbi s klimatskim promjenama, no zaostaje kad su u pitanju inovacije.

 

 

"Apsolutno sam siguran da bez više inovacija i više ulaganja u istraživanje i tehnologiju puno toga što trebamo nećemo moći postići. U nekim područjima nemamo razvijenu tehnologiju i tehnološke mogućnosti i to trebamo promijeniti. Smatram da to zahtijeva puno ulaganja ne samo u privatni, nego i u javni sektor. I mislim da se u tom pogledu Europska unija treba poboljšati."

 

 

Vidović smatra da je važno da se na Ciljeve ne gleda usko i samo kroz privatni sektor nego kroz njihovu puninu. Dodaje da ne treba gledati na 2030. godinu kao na konačni datum do kad ciljeve treba ostvariti.

 

 

"Ne smijemo odustati, nikako ne smijemo ostaviti prostor za tumačenja da zato što ih nećemo ostvariti od njih moramo odustati. Mislim da itekako moramo uprti snage u to da što je više moguće indikatora Ciljeva za održivi razvoj ostvarimo."

 

 

Krajem rujna čelnici zemalja UN-a u New Yorku prvi put će se sastati od usvajanja Ciljeva kako bi razmotrili napredak u njihovom ostvarivanju i dogovorili kako ubrzati potrebne promjene da bi do njih došlo.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam