Menu

Opatijci nezadovoljni zbog ‘betonizacije‘ grada, Obuljen Koržinek dijeli zabrinutost

OPATIJA - Iako mnogi vide kao turistički napredak grada, betonizacija i apartmanizacija zabrinula je građane Opatije. Naime, zelenilo u tome gradu pomalo prerasta u beton, što je potaknulo građane na slanje otvorenog pisma Ministarstvu kulture i medija, koje, sudeći prema odgovoru, dijeli istu zabrinutost i ističe da to nije priblem samo u Opatiji.
Betonizirano okruženje izraslo na zelenim površinama razljutilo je građane Opatije te je njih 80-ak odlučilo potpisati otvoreno pismo ministrici kulture i medija Nini Obuljen Koržinek. Jedna od njih je Branka Leidl koja je za Media servis iznijela nezadovoljstvo i njihove zahtjeve.

"A to je da je na dijelu u Opatiji betonizacija, apartmanizacija, preizgrađenost i uništavanje zelenih površina. Obzirom da je Opatija upisana u registar Nepokretnih kulturnih dobara kao urbanistička cjelina grada Opatije obratili smo se ministrici s nadom da nam može pomoći u zaštiti tog kulturnog dobra."

Obratili su se i Konzervatorskom odjelu u Rijeci od kojeg traže da izdaju rješenja o odbijanju takve gradnje. Leidl nastavlja da se kod izgradnje budućeg gradilišta sva stabla ruše.

"Jednostavno više nema mogućnosti gdje će se buduće stablo zasaditi jer ispod niti na metar od razine zemlje prolazi betonska podloga jer su tamo podzemne garaže. Jednostavno nemate ni mogućnosti obnoviti to zelenilo, osim s nekim niskim raslinjem i travom, ali nisu to stabla."

Leild nastavlja da su Ministarstvu poručili da raspolažu dokumentacijom kojom potkrjepljuju navedeno. Potražili smo odgovor iz Ministarstva, koji je u međuvremenu Obuljen Koržinek uputila građanima Opatije. Navodi kako dijeli zabrinutost i da će u suradnji s nadležnim Ministarstvom za prostorno planiranje hitno pokrenuti dijalog koji će imati za cilj održivo upravljanje prostorom i gradnjom.

Ministrica navodi da svaki apel za zaštitom kulturne baštine, pa tako i ovo pismo koje je kritički intonirano smatra dobrodošlim ''jer se time otvara prostor za demokratsko i javno rješavanje aktualnih problema devastacija prostora posebno prisutni u područjima opterećenima snažnom industrijom turizma". Nadalje u odgovoru za Media servis stoji:

"Problem tzv. 'betonizacije', odnosno prekomjerne i neprimjerene izgradnje koji se navodi na primjeru Opatije, na žalost posljednjih godina postaje sve veći problem svih zaštićenih cjelina duž cijele naše obale pa tako čak i cjelina ili kontaktnih zona pod UNESCO-vom zaštitom.

Preizgrađenost parcela i uklanjanja postojećih obiteljskih vila sa zelenim okućnicama te izgradnja zamjenskih građevina poslovno-stambene namjene kao npr. u Opatiji u potpunosti mijenjaju i degradiraju prostor zaštićene cjeline. Međutim, u ovom trenutku, u odnosu na važeći zakonodavni okvir, odgovornost je na jedinicama lokalne samouprave koje igrađuju planove i zatim izdaju dozvole.

S ciljem jačanja uloge konzervatorske struke u ovom procesu, kao jednu od reformskih mjera, Ministarstvo kulture i medija je u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti pokrenulo izradu konzervatorkih podloga za kulturno-povijesne cjeline koje bi trebale biti ugrađene u sve urbanističke planove.

Upravo zbog velikog pritiska turističke industrije na prostor s područja Primorsko-goranske županije prepoznati su kao prioritet zaštitne cjeline Opatija, Rijeka, Bakar, Krk i Veli Lošinj koje će biti među prvima uključene u projekt izrade konzervatorskih podloga."

Dodajmo i da je u Strategiji razvoja održivog turizma, čiji je nacrt u javnom savjetovanju, naglasak stavljen upravo na očuvanje prirodnih i kulturnih bogatstava.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam