Menu

Slavlje na ulicama potrajalo do dugo u noć, građani za MS: Idemo po titulu svjetskog prvaka

ZAGREB - Hrvatska je u polufinalu Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru, a ludo slavlje potrajalo je do dugo u noć.

Povijest se ponavlja, a ljeto isprepleteno putem prema srebru u Rusiji ponovno se, ovog puta zimi, javlja kao svojevrstan deja-vu. Dan nakon burne noći svi vrve dojmovima. Niti hladnije vrijeme nije spriječilo tisuće građana da po gradskim ulicama proslave jednu od najvećih pobjeda u našoj povijesti, utakmici u kojoj smo nakon jedanaesteraca srušili glavne favorite za naslov, veliki Brazil. Evo što su nam nakon utakmice rekli oduševljeni navijači:

"Ne znam što da vam kažem. Po mom glasu sve možete čuti. Ne znam koja se ekipa može vratit protiv Brazila, u biti koja ekipa može držati nula do 105 minute i od na na 0:1 se vratiti protiv ovakvog Brazila, najboljeg sigurno u zadnjih 20 godina, ali to može samo jedna Hrvatska."

"Kakva drama je bila, bilo je toliko napeto i užasno sam sretan i ponosna da su naši pokazali da mogu i da su se trudili do zadnje minute, svaka im čast."

Iščekivalo se do kasnih večernjih sati hoćemo li za finale igrati s Nizozemcima ili pak još jednim južnoameričkim gigantom - Argentinom, no Leo Messi će preko Hrvatske tražiti zadnju priliku da zauvijek ostane zlatnim slovima upisan u jednog od osvajača Mundijala. Evo što su nam građani rekli o nadolezećem polufinalu:

"Ma poslati ćemo mi i Messija doma i osvetit ćemo se Franzucima za poraz od prije 4 godine, a onda ćemo prirediti još jedan veličanstveni doček."

"Očekujem još jednu temperamentnu utakmicu. Očekujem utakmicu na nož, ali ne dajem previše šansi Argentini jer ne znam što nas više može zaustaviti. Idemo do kraja ovaj put."

"Nakon jučerašnje pobjede ne očekujem ništa manje ni protiv Argentine. Bolji smo, već smo ih pobjeđivali i idemo u finale!"

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u društvu hrvatskih iseljenika u Čileu pratio je utakmicu. Poručio je da tko nije spreman za stres tijekom hrvatskih utakmica - ne ustaje iz kreveta te nastavio: Hrvatska s ovakvom igrom - može do kraja. Nakon utakmice je komentirao navijačku atmosferu.

"Ovo je fascinantno. Ovi ljudi ovdje. Tu i tamo netko zna hrvatski jezik, ali to je nevjerojatno - kao da su naši sto posto. Vidite da su sretni kao i mi."

A Vatrenima je čestitao i premijer Andrej Plenković:

 "Ovo je brilijantna generacija hrvatskih igrača predvođenih našim kapetanom Lukom Modrićem koji više od 10 godina igra u Španjolskoj u Real Madridu. Tu je i izvrsni trener Zlatko Dalić kao i svi ostali. Imamo komplementarne, nove, mlade igrače koji se uklapaju u srž ekipe koja je prije četiri godine skovana u Rusiji. Fantastičan je osjećaj što smo na dva Svjetska prvenstva za redom u polufinalu s mogučnošću da opet budemo u finalu."

A osim domaćih, dive nam se i strani mediji. Sky Sport tako piše da se Brazil sambom probio kroz ovo Svjetsko prvenstvo, ali se u četvrtfinalu susreo s Hrvatskom koja ih je natjerala da zaplešu uz drukčiju melodiju. Talijanska Gazzetta dello Sport piše: Hrvatska, zemlja s manje od četiri milijuna ljudi, najgori je mogući protivnik svakome tko želi osvojiti Svjetsko prvenstvo. Osobito u nokaut fazi jer u toj fazi natjecanja Hrvatska postaje ratni brod.

Daily Mail pak piše da je lekcija broj jedan jasna, a ona glasi: Nikada ne otpisujte Hrvatsku, čak ni ako ste Brazilac, peterostruki osvajač Mundijala. BBC je veličao fenomenalnog Dominika Livakovića, a brazilske dnevne novine O globo pišu: "Svi su znali da će biti teško, osim možda brazilske reprezentacije". Nama slijedi priprema za još jednu bitku za finale. Argentinci, utorak. 20 sati. Idemo Vatreni!

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam