Menu

Kurkut za MS: Svi smo pozvani dati najbolje od sebe, naši nogometaši su nam dali takav primjer

ZAGREB - Povod Intervjua tjedna Media servisa je vrijeme priprave za Božić, vrijeme molitve, vrijeme radosnog iščekivanja rođenja Isusa Krista, a ovo je i Božić koji nakon dvije godine pandemije možemo proslaviti bez ograničenja. U studio nam je stigao don Mihovil Kurkut, a s njim je razgovarala Kristina Tomljanović.
''Božić nije samo datum, Božić nije samo blještavilo i prigoda za ekonomsku potrošnju, pravi Božić je jednostavnost, siromaštvo, potrebitost'', uveo je don Kurkut u istinsku vrijednost ovoga blagdana.

''Razmišljam da je Božić nekima najgori dan u godini jer nemaju svoje drage blizu sebe, razmišljam koliko je teško nekim osobama koje se bore sa bolešću, siromaštvom, razdvojenošću u obiteljima, kako im je često taj dan teži nego inače, pa je možda prigoda za sve nas da pazimo na takve ljude. Pazimo na ljude koji su potrebni jednog osmijeha, blizine, tople riječi, geste ljubavi, možda je na taj način baš pravi Božić''.

Za mnoge se Božić ipak pogubio u komercijalizaciji, primijetio je Kurkut.

''Rizik je malo da postane jedan slatkasti, dijabetičan Božić gdje imamo previše. Dobro je malo. Evo, ovih dana slavimo pobjede naših nogometaša, nacija je oduševljena, svi smo veseli, nismo bili prvi, ali kao da smo prvi, ali ne smijemo zaboraviti onu konkretnost koja je svakodnevnica. Ne možemo uvijek živjeti u Božiću, ne možemo uvijek živjeti kao pobjednici, moramo paziti pogotovo na one koji su potrebiti''.

Nakon dvije godine, ovo je prvi Božić koji možemo proslaviti bez ograničenja. Misna slavlja bit će dupkom puna, obitelji će se okupiti u punom sastavu. ''Za vjernike to znači jako puno'', naglasio je Kurkut.

''Ja mislim da je kriza koju smo prošli ili koju još uvijek prolazimo, uvijek je neka kriza, je zapravo jedna dobra prilika da malo promislimo o onomu što nam je bitno i što želimo sačuvati. Možda i sjećanje na ono što smo prošli nedavno može biti dobra stvar. Recimo, da pazimo na naše starije, na osobe koje se možda malo više muče s nekim stvarima kako bi i njima ovaj Božić bio nešto više od datuma i nešto više od osjećaja''.

Don Kurkut u svojim propovijedima često ističe važnost zahvalnosti u svakodnevnom životu. Svima onima koji se osjećaju zabrinuto bilo zbog privatnih problema, bilo zbog ekonomske situacije, Kurkut poručuje da moraju pokušati i početi od stvarnosti.

''Možda više dana nemamo sunca, ali znamo da sunce postoji. Spoznaja da sunce postoji može mi pomoći da ovaj dan izdržim, da pokušam dati bolje od sebe, da pokušam gledati više ono što imam nego ono što nemam. Ako ću cijelo vrijeme u svom životu gledati na moje nedostatke, ako ću vjerovati svojim nedostacima, bit ću baš kukavan. Društvene mreže, televizija nam često daje savršene ljude, savršene obitelji, savršena stanja, ali takvog u stvarnosti ja ne vidim''.

Upitali smo ga kako u moru briga vratiti ljudima zadovoljstvo u obilježavanju i slavljenju ovog obiteljskog blagdana?

''Isus se nije rodio u hramu, nije se rodio u šoping centru, nije se rodio u Saboru, nije se rodio na televiziji, rodio se u jednoj smrdljivoj štalici. Postoje takvi dijelovi našeg društva, postoje takvi dijelovi našeg života, tamo gdje si najslabiji, tamo gdje stvari baš i ne idu, tu se Isus želi roditi. Ako u našim obiteljima postoji nemir, svađa, neopraštanje, to je mjesto gdje bi trebali početi, ako postoje siromasi, bolesni, stariji, to je mjesto gdje trebamo doći i gdje se Isus još jednom želi utjeloviti''.

Don Kurkut uputio je i božićnu poruku svim našim slušateljima, a koju je povezao sa senzacionalnom uspjehom naše nogometne reprezentacije.

​''Modrić Luka nije samo Luka Modrić. Luka Modrića ima jako puno. Svi smo mi pozvani dati najbolje od sebe, pa zašto jedna majka, jedan otac, jedna baka, radnik, nezaposlen ne može danas dati bolje od sebe. Mislim da možemo postići zaista izvrsne rezultate ako vjerujemo i ne stavimo sebe na prvo mjesto. Mislim da su naši momci takav primjer nama dali i tako nas razveselili u ovim tužnim vremenima''.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam