Menu

Broj mrtvih u potresu premašio 25 tisuća, iz pomoći se zbog sigurnosnih razloga povlače Austrija i Njemačka

ZAGREB - Potresne slike ruševina i stanja u Turskoj i Siriji i dalje neprekidno obilaze svijet. Novosti nažalost - nisu dobre. Broj žrtava premašio je 25 tisuća, a pod ruševinama se nalaze još tisuće građana. Ipak, tu i tamo netko čudesno i preživi, a turski predsjednik Receep Erdogan poručio je da vlasti nikoga neće ostaviti na cjedilu i da obnova počinje - za nekoliko tjedana. Razgovarali smo i s voditeljem hrvatskog modula u Turskoj koji nam je pobliže dočarao kakva je situacija na terenu, a neke se zemlje povlače iz potrage.

​Spasilačke ekipe i dalje traže pokoji znak života u ruševinama, a s vremena na vrijeme stiže i poneko "čudo." Naime, neki su spašeni nakon više od 130 sati, no takvi su slučajevi prava rijetkost.

U akciji spašavanja trenutno je i hrvatskim tim, a razgovarali smo s voditeljem modula Mladenom Vinkovićem koji je naglasio je da je stanje u gradu iznimno loše te je izvijestio o jučerašnjim aktivnostima.

"Potvrdili smo dvije mrtve osobe, vizuelno smo potvrdili, koje je trebalo otkopati onda. To su napravili Turci. Potom smo imali dojavu našeg veleposlanstva u Ankari na jednu adresu gdje smo išli to provjeriti."

Upitali smo ga kakvo je stanje sada na ulicama Hataya:

"Danas smo kasno krenuli, čekali smo ujutro da nam daju upute. Nisu bili odmah ujutro spremni, tek oko 12 smo dobili prve informacije da se krene na teren."

Potresi su doslovno razorili gradove, a mnoštvo ljudi gnjevno je na vlasti zbog loše reakcije. Vinković poručuje da nije optimističan po pitanju situacije u gradu:

"Sve teže i teže će bit za građane. Nama tu u kampu nije tako teško, ali građanima je stravično teška situacija."

Upravo ta stravična i teška situacija polako izmiče kontroli. Sve je više informacija da su pljačke i kriminalitet svakodnevnica, a navodno je došlo i do pucnjave. Primoralo je to austrijsku vojsku da obustavi svoje djelovanje. Poručili su da nitko nije napao njih, ali da su okolnosti vrlo zahtjevne. Nedugo nakon toga, njihovoj odluci pridružili su se i njemački spasioci. Pojasnili su da razlozi leže u pogoršanju sigurnosne situacije u pokrajini Hatay, ali da kao i u slučaju s austrijskim kolegama, njihovi spasioci ostaju u zajedničkoj bazi.

Na stanje s pljačkanjima i kriminalom osvrnuo se i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan. Poručio je da njegova Vlada radi sve ne bi li se stanje na ulicama smirilo. Kritike prema vlastima sve su glasnije, kao i komentari da država nije bila spremna, a sustav zakazao. Turski lider pak, umiruje situaciju:

"Mobilizirali smo sva sredstva naše države, izdvojili smo 100 milijardi lira iz riznice i financija za radove, vjerujte nam - naše građane nismo i nećemo ostaviti na ulici u nevolji."

Građanima je pojasnio i kakva je trenutna situacija:

"Svim ranjenima želim brz oporavak. U nekim našim gradovima aktivnosti traganja i spašavanja su završene, au drugima se radovi nastavljaju punom parom. Prebacujemo timove u provincije Kahramanmaraš, Hatay i Adiyaman. Nadamo se da ćemo ovdje brzo završiti radove. Nikoga od naših građana nećemo ostaviti u ruševinama bilo da su još živi, ili su podlijegli ozljedama."

Čelni čovjek Turske najavio što slijedi nakon toga:

"Potom ćemo ubrzano krenuti s aktivnostima uklanjanja ruševina i obnove. Infrastruktura će se obnoviti. Točnije, ponovno će se graditi. Za sve ono što je pretrpjelo velika razaranja u potresu, radimo planove za obnovu ili ponovnu izgradnju."

Za kraj dodajmo da je glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Thedros Ghebreyesus stigao u potresom pogođen sirijski grad Alep. WHO je poslao gotovo 300 tisuća dolara vrijedne medicinske i kirurške opreme.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam