Menu

Pokret fokolara obilježava 80 godina postojanja

ZAGREB - Pokret fokolara obilježava 80 godina postojanja Papa Franjo će danas primiti u audijenciju predsjednicu Margaret Karram zajedno s odgovornima za Pokret fokolara diljem svijeta. Euharistijsko slavlje u bazilici Santa Maria Maggiore u Rimu u 18 sati predvodit će prefekt Dikasterija za laike, obitelj i život kardinal Kevin Joseph Farrell.
Inače, 7. prosinca 1943. službeni je datum nastanka Pokreta fokolara. Na taj se dan Chiara Lubich zauvijek posvetila Bogu. Prije točno 80 godina, usred svekolikog razaranja u vrijeme Drugoga svjetskog rata, nastala je mala zajednica koja je htjela ponovno uspostaviti mir i jedinstvo među svima. Uskoro se proširila svijetom, uklapajući se u struju novih crkvenih karizmi. U središtu duhovnosti i djelovanja Pokreta fokolara nalazi se Evanđelje, a posebno Isusova molitva: "Da svi budu jedno" (Iv 17,21). Danas je prisutan u 182 zemlje, što je znak univerzalnosti i žurnosti jedinstva i sveopćeg bratstva u ovom tako tragičnom i fragmentiranom svijetu.

Pokret uključuje i kršćane različitih Crkava, vjernike raznih religija i osobe bez određenog vjerskog uvjerenja. Papa Franjo primit će 7. prosinca 2023. u audijenciju predsjednicu Pokreta fokolara Margaret Karram i dopredsjednika Jesúsa Morána, te skupinu delegata Pokreta iz cijeloga svijeta. „Primanje u audijenciju kod Svetog Oca upravo 7. prosinca 2023., točno osamdeset godina nakon prvoga DA Chiare Lubich Bogu, za nas je izniman i iznenađujući dar“, rekla je predsjednica i nastavila:

„Želimo Papi donijeti ljubav i naklonost tisuća ljudi u svijetu koji žive karizmu jedinstva i obnoviti naše služenje Crkvi na ovom sinodskom putu, u suradnji s mnogim drugima koji žele pridonijeti miru i ljubavi kako bi liječili rane čovječanstva.” Istoga dana u 18 sati u bazilici Santa Maria Maggiore (bazilika Svete Marije Velike) bit će slavljena misa zahvalnica za proteklih 80 godina djelovanja Pokreta fokolara koju će predvoditi prefekt Dikasterija za laike, obitelj i život kardinal Kevin Joseph Farrell, zajedno s još nekoliko kardinala, biskupa i svećenika.

„Taj će dan biti završetak hodočašća na neka sveta i značajna mjesta u Asizu, Loretu i Rimu. Njime smo željeli zahvaliti Bogu, moliti ga za oproštenje i ponovno krenuti, hrabro i s nadom. I zajednice Fokolara diljem svijeta proživjet će ovu obljetnicu s istim osjećajima i ciljevima, želeći svjedočili bliskost u bratskoj ljubavi koja nadilazi svaku prepreku i dotiče svaku životnu situaciju”, pojasnila je predsjednica Fokolara, Margaret Karram.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam