Menu

Reiner za MS: Afera bi se trebala zvati ‘Most upao u mrežu‘

ZAGREB - Posljednjeg dana redovnog zasjedanja Sabora u ovoj godini, u intervjuu Media servisa ugostili smo HDZ-ova potpredsjednika Sabora Željka Reinera koji nam je otkrio kad bi se mogla održati izvanredna sjednica Sabora zbog imenovanja novog ministra gospodarstva, proanalizirao godinu iz saborske perspektive te se osvrnuo na aktualnosti u zemlji.

Budući da je smijenjen ministar gospodarstva Davor Filipović, a da bi se imenovao njegov nasljednik u ovoj godini, treba sazvati izvanrednu sjednicu Sabora. Na pitanje kad bi ona mogla biti i tko bi mogao biti kandidat, Reiner je odgovorio:

‘‘Pa vidjet ćemo. Ako bude, bit će sljedeći tjedan vjerojatno. Naglašavam to vjerojatno. Bilo bi potpuno neprimjereno od mene da o tome bilo što govorim, zna se tko to treba reći i tko će reći, a to je predsjednik Vlade‘‘.

Zbog tzv. afere Mreža u kojoj je glavni akter bio posebni savjetnik ministra gospodarstva Jurica Lovrinčević, a zbog koje je razriješen i ministar Davor Filipović pa time i Lovrinčević, oporba na čelu sa SDP-om traži raspuštanje Sabora. No koalicijski partneri su i ovaj put uz HDZ.

‘‘Što se tiče raspuštanja Sabora, ta priča je zapravo smiješna. Na to se čovjek samo može nasmijati i zapravo žaliti nemoć onih koji to predlažu. Jer nemaju nikakvih ideja ni prijedloga ni vizije. Recimo da se to i dogodi, što bi oni napravili? Pa oni, ja mislim, sjeli i plakali od nemoći‘‘.

Što se tiče same afere, kaže da nema nikakve sličnosti sa slučajem Fimi Media ni sa bilo kojom drugom aferom bilo vezanom uz HDZ ili oporbu. ‘‘Ja bih prije svega ovu aferu nazvao ‘MOST u mreži‘ ili ‘MOST koji se zapleo u mrežu‘‘, rekao je Reiner.

Na komentare i da je premijeru više zasmetalo odavanje informacija MOST-u, nego to što je Lovrinčević punio džep javnim novcem kaže da su te dvije stvari povezane i daje kristalno jasno što se događalo. I prije su izlazile razne afere u javnost, ali se premijer nije odlučivao ovako brzo na smjenu ministra, na što Reiner kaže:

‘‘Ali nikada ovako. Nikada se nije dogodilo to da bude doslovno kristalno jasno da je netko tko je savjetnik u ministarstvu u dosluhu s nekakvim novinarom jednog medija, da postoji protok novca i da postoji direktna sveza s jednom oporbenom strankom i puštanje informacija toj oporbenoj stranci kako bi mogla rušiti ili pokušavati rušiti Vladu i premijera‘‘.

Budući da je u dva mandata Vlade premijera Andreja Plenkovića smijenjeno 30 ministara, upitali smo potpredsjednika Sabora vjerujete li i dalje u premijerovu prosudbu pri izboru članova Vlade?

‘‘Nije smijenjen 30. ministar u mjesec dana. Mi smo na vlasti i premijer je premijer skoro osam godina. To je nešto potpuno uobičajeno. Kod nas se to pokušava, odnosno oporba pokušava poduprta nekim medijima stvoriti dojam da je to nešto silno čudno, neobično. Nije. To se događa diljem drugih Vlada, Europe, svijeta i tako dalje. A pogotovo u ovom velikom razdoblju od dva skoro puna mandata‘‘.

U kratkoj analizi saborske godine izdvojio je što je obilježilo godinu, ali i osvrnuo se na lupanje saborske oporbe po klupama za vijeme premijerova govora o stanju nacije.

‘‘Izglasan je cijeli set poreznih zakona kojima ćemo svi mi imati veće plaće. Izglasan je nedavno inkluzivni dodatak, donesen je Zakon o dječjem doplatku. Plaće su značajno povećane. Svima su bila godinama puna usta decentralizacije. Decentralizacija je nizom zakona, a posebno ovim zakonima koji sad doneseni u zadnje vrijeme, konkretno odrađena‘‘.

Nije htio otkriti kad bi iduće godine mogli biti parlamentarni izbori, no uvjeren je tko će izaći kao pobjednik.

‘‘To ćemo još vidjeti. Oni mogu biti bilo kad sljedeće godine. O tom ćemo već razgovarati i na vrijeme priopćiti.‘‘

I uvjereni ste da će HDZ ponovno pobijediti?

‘‘Sasvim sigurno. Sasvim sigurno će dobiti daleko najviše glasova. Pa pogledajte sve ankete‘‘.

Svi kažu izbori su najbolja anketa.

‘‘Slažem se s Vama. Oni će pokazati da to nije 30-ak posto koliko je u anketama. Ja vjerujem da će to biti znatno, znatno više‘‘.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam