Menu

Posavec za MS: Planiram ući u Sabor po isteku županskog mandata, s HDZ-om nema suradnje

ZAGREB - Gostujući u Intervjuu tjedna Media servisa predsjednik Nezavisne platforme Sjever i međimurski župan Matija Posavec otkrio je Andrei Marić planira li aktivirati mandat i ući u Sabor, ima li ambicija za odlazak u Europski parlament ako osvoji mandat i na europskim izborima, ali i može li striktno odbaciti mogućnost koaliranja s HDZ-om. Osvrnuo se i na to što je Ured državne revizije otkrio brojne nepravilnosti u financijama Međimurske županije.
Ušao je u kampanju za parlamentarne izbore s teretom USKOK-ove optužnice za mito, najavljivao je da će biti iznenađenje parlamentarnih izbora i tako je i bilo - Nezavisna platforma Sjever osvojila je dva mandata. Posavec kaže da su građani povjerenjem koje su mu iskazali na lokalnim, a potom i parlamentarnim izborima pokazali što misle o toj optužnici i apsurdnosti našeg pravosuđa. A na pitanje jesu li odlučili tko će s liste ići u Sabor, odgovorio je:

"Imam izvorni mandat, međutim zbog takvog zakona kakav je, ja ne mogu konzumirati saborski mandat, dok god sam župan. Prema prema tome, odradit ću mandat do kraja i aktivirati ga u svibnju iduće godine. Za sada gradonačelnik Ludbrega gospodin Bilić koji je bio drugi na listi, a tijekom idućeg tjedna donijet ćemo odluku tko će to biti iz Međimurske županije".

Dok HDZ vodi pregovore s DP-om oko formiranja većine i nove Vlade, ali i SDP oko ‘antihadezeovske većine‘, upitali smo Posavca stoji li i dalje pri tome i može li striktno reći ne mogućnosti koaliranja s HDZ-om.

"Mnogu vam striktno reći da u toj kombinaciji mi nećemo sudjelovati. Iako ću reći, za razliku od mnogih drugih analitičara, da u ovome trenutku i gospodin Plenković i gospodin Grbin imaju jednake šanse, dakle jedan i drugi mogu skupiti parlamentarnu većinu, a ono što je vezano za Nezavisnu platformu Sjever, pa mogu čak i reći po razgovorima s kolegama iz IDS-a i Fokusa, mi ćemo ako bude potrebe i ako se tako složi situacija, podržati parlamentarnu većinu i vladu lijevoga centra. Čak evo reći ću vam možda malo ekskluzivno da razmišljamo o formiranju zajedničkog Kluba u Hrvatskom saboru".

Osvrnuo se i na cijelu situaciju oko koalicije Rijeke pravde, najavu predsjednika Zorana Milanovića da ulazi u kampanju i da će biti budući premijer, upozorenja i zabrane Ustavnog suda, potom odustajanje SDP-a od ideje da Milanović bude potencijalni mandatar.

"Pa to je malo izazvalo neki šušur, što bi rekli, u javnom prostoru. Međutim, ono što je predsjednik Milanović napravio, izazvao je efekt, taj efekt je u dobroj mjeri čak i pozitivan. Zašto? Zato jer raspisivanjem izbora za srijedu imate puno veću izlaznost na parlamentarnim izborima. Drugo, sasvim sigurno je pomogao SDP-u. Prema tome, on je tu neke ciljeve definitivno ispunio".

Na europske izbore ide u liberalno-centrističkom bloku kojeg čini deset stranaka u kojem je dosta raznoliko društvo, a Posavec ističe da su se centrističke stranke trebale okupiti jer toga u Hrvatskoj nedostaje. Nositelj je IDS-ovac Valter Flego, a Posavec je drugi na listi. Upitali smo ga ako osvoje dva mandata, ima li ambicija za odlazak u Bruxelles.

"Pa u svakom slučaju onda ću dobro razmisliti. Ne volim kalkulirati. Čekam. Hoću zapravo napraviti neke stvari, da ostavim nešto iza sebe na hrvatskoj političkoj sceni. Najmanje je važno gdje ću ja biti. U svakom slučaju da li gospodin Flego ili profesor Ostojić ili Domagoj Hajduković ili podrška manjina koje jesu na listi. Lista nam je stvarno kvalitetna. Nije isključeno da to budem i ja osobno, ali evo primarno stojimo svi iza Valtera Flege".

Komentirao je i objavu u medijima izvješća Ureda državne revizije iz 2022. u Međimurskoj županiji gdje je utvrđen poduži popis nepravilnosti u računovodstvenom poslovanju, financiranju proračunskih korisnika, u rashodima, obvezama i pokrićem manjka prihoda, te u javnoj nabavu. ‘‘Bitno je da nema nenamjenski trošenog novca i nema protuzakonitih radnji‘‘, rekao je Posavec.

"Dobili smo uvjetno mišljenje, kao što ih 95% institucija u javnoj upravi dobiva. Dakle, to vam je, evo da vam plastično objasnim, neke potpore prema udrugama su bile knjižene kao potpore, a trebale su biti knjižene kao subvencije. Moram očito malo unutar sustava promijeniti neke stvari kadrovski i to ću napraviti".

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam