Menu

[AUDIO] Damjan Rudež za MS: Sanjam da naši košarkaši odu na Olimpijske igre, a u Zadar želim dovesti Jordana

ZAGREB - Početkom lipnja Zadar će opet okupiti svjetske stručnjake, sportske i medijske zvijezde na 3. izdanju Sunset Sports Media Festivala. O tome što će nam ove godine festival ponuditi, ali i o košarkaškim temama razgovarali smo u Intervjuu Media servisa s Damjanom Rudežom, direktorom festivala.

Od 6. do 8. lipnja u Zadru će opet sve biti u znaku sporta jer tada će se održati 3. izdanje Sunset Sports Media Festivala. Opet stižu izvrsni gosti, a Damjan Rudež otkrio je o kome se radi.

"Neki od glavnih govornika ove godine bit će Alessandro Del Piero, jedan od najvećih talijanskih i svjetskih nogometaša svih vremena. Apsolutna legenda. Jako smo sretni što smo njega uspjeli dovesti. Bit će zastupljeni i naši vrsni sportaši. Dolaze Ivica Kostelić i Željko Mavrović. Na ovogodišnje izdanje dolazi nam i legendarni Bill Belichick, čovjek koji je bio trener Tomu Bradyju i s njim je osvojio šest SuperBowlova", rekao je na početku Damjan Rudež.

Nije lako dovesti tako poznate goste, priznaje nam Rudež i otkriva da im puno u organizaciji i dolasku zvijezda pomaže Peter Radovich, čovjek koji je osvojio 41 Emmy za sportsku produkciju, a partner je i ambasador Sunset Sports Media Festivala. Prednost je naravno i ta što se festival održava u Zadru, u jednom od najljepših mjesta na hrvatskoj obali.

"Guillem Balague dolazi. Jedan je od najvećih sportskih i nogometnih novinara svijeta. To je čovjek koji je jedini na svijetu napisao autorizirane biografije Messija, Maradone i Cristiana Ronalda. Tako da mislim da zanimljivih nogometnih priča neće nedostajati na ovogodišnjem izdanju", dodao je Rudež.

A s obzirom da je naš sugovornik bivši hrvatski košarkaški reprezentativac koji je trag ostavio i u NBA ligi upitali smo ga hoće li na nekom od idućih izdanja festivala u Zadru pokušati dovesti neke aktualne ili bivše vrsne košarkaše?

"Ako već sanjamo veliko volio bih najveće dovesti. Zašto ne bi jednoga dana doveli Michaela Jordana. On je već bio u Hrvatskoj. Većinom se fokusiramo na ljude koji su napravili skok iz sporta u medije nakon sportske karijere. Recimo volio bih dovesti Kevina Garnetta koji je moj bivši suigrač. Treba vidjeti tko bi od njih volio doći".

Sa svojom je karijerom, kako onom u hrvatskoj reprezentaciji tako i u NBA ligi Damjan Rudež jako zadovoljan. I danas prati najjaču košarkašku ligu svijeta. Vječno je pitanje kada se igrala bolja košarka u toj ligi, prije dva, tri desetljeća ili danas?

"Nezahvalno je uspoređivati ere. Košarka je jako evoluirala.Naravno da ljudi koji prošli NBA osamdesetih i devedesetih teško mogu prihvatiti da se danas izbacuje 50 ili 60 trica po utakmici jer su oni tada "živjeli" u reketu, tukli se i jedni drugima izbijali zube. To je jedno drugo poimanje sporta i košarke općenito. Sve je ovo danas njima nekako mekano. Jokić i Dončić promijenili su dojam igre, smekšali je, uvukli su Amerikance u svoj ritam i dali NBA-u balkanski štih, što je užitak za gledati. Košarka je sada preciznija i bolja nego što je ikada bila. Mislim da igrači prije dvadeset i trideset godina nisu mogli u tako velikom obujmu pogađati šuteve s tako velikih distanci".

Misli Rudež da bi se Dončić i Jokić dobro snašli i u doba Michaela Jordana, ali da bi im bilo neusporedivo teže fizički. Domaćih košarkaških tema ima nekoliko, ali nekako je najvažnije pitanje može li se naša reprezentacija kvalificirati na olimpijski turnir u Parizu.

"Jasno je da mi ne ulazimo kao favoriti i dobro je da to breme ne stavljamo na sebe. Užitak je gledati ovu reprezentaciju kako se bori i kako imaju dobru kemiju predvođenu sa Šarićem i Hezonjom koji je postao jedan od najboljih igrača u Europi. Navijam za našu reprezentaciju. Iz reprezentacije nosim sjajne uspomene iako nažalost medalju nismo osvojili, ali se nadam da je ta medalja rezervirana za neke druge generacije koje dolaze. Ne vidim razloga zašto mi ne bismo tražili šansu za Pariz, bez obzira što ne ulazimo kao favoriti", misli Rudež.

A hrvatska će reprezentacija, očito je, morati dalje bez ozlijeđenog Bojana Bogdanovića.

"Mislim da je Bojan toliko toga dao reprezentaciji i hrvatskoj košarci da bi bilo nepošteno u ovoj fazi karijere i radi zdravstvenog stanja da se i dalje ide trgati za reprezentaciju", zaključio je Damjan Rudež.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam