Menu

Obuljen Koržinek za MS: ‘Ići ćemo prema liberalizaciji radijskog tržišta‘

ZAGREB - Na Svjetski dan radija, 13.veljače organizira se 2. Hrvatski radijski forum na temu medijske strategije Republike Hrvatske. Jedna od uzvanica je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek s kojom smo o forumu, ali i Zakonu o elektroničkim medijima i primjerima dobre prakse medijske regulative u drugim eurpskim zemljama razgovarali u Intervjuu tjedna Media servisa.
Umjesto izmjena i dopuna, krenulo se u izradu novog Zakona o elektroničkim medijima. Upitali smo ministricu zašto se ide u izradu posve novog zakona i kad možemo očekivati da stupi na snagu.

"Mi smo započeli početkom prošle godine raditi na izmjenama i dopunama, jer postoji potreba da se relativno brzo taj zakonski okvir prilagodi suvremenim medijima. No kako je u međuvremenu donesena Revizija direktive o audiovizualnim medijskim uslugama, onda smo odlučili spojiti tu našu želju da prilagodimo zakonodavni okvir i da integriramo novu direktivu. Zakon je predviđen da ide u prvo čitanje u trećem kvartalu ove godine", izjavila je ministrica Obuljen Koržinek.Na pitanje hoće li novi Zakon o elektroničkim medijima doprinijeti lakšem poslovanju radijskih nakladnika u Hrvatskoj i u kojoj će mjeri doprinijeti liberalizaciji tržišta, Obuljen Koržinek je rekla:

"Ići ćemo prema jednom liberalnijem načinu tretmana programskih osnova i obveza koje se nameću kroz programske osnove. Drugačije ćemo definirati koncentraciju vlasništva da se obuhvate svi novi mediji i novi servisu. Bit će određenih promjena u načinu upravljanja i distribucije sredstava iz Fonda za pluralizam medija", nabrojila je ministrica.Nabrojala je ministrica novosti u Zakonu, a za radio izdvojila i još jednu iznimno bitnu odredbu.

"Drugačije definirati udjele pojedinih programa, a za radije i jedan liberalniji pristup mogućnosti osnivanja radijskih mreža, odnosno redefinirati određene obaveze koje se odnose na informativni program", rekla je Obuljen Koržinek.Na Svjetski dan radija, 13.veljače organizira se 2. Hrvatski radijski forum na temu medijske strategije Republike Hrvatske. Koje će biti aktivnosti Ministarstva oko donošenje medijske strategije i što nas očekuje na forumu?

"Mi ćemo na tom forumu iznijeti osnovne smjernice Medijske politike, nakon toga očekujem da ćemo kroz javnu raspravu definirati i preporuke. Sam dokument želi na jedan strateški način i dovoljno širok da se mogu uklopiti svi dionici postaviti neke osnovne prioritete za razvoj medija u sljedećem razdoblju", izjavila je Obuljen Koržinek.‘U tom dokumentu ćemo se pozicionirati prema svi medijima‘, dodala je Obuljen Koržinek.

"I javnima i komercijalnima, televizijskim i radijskim nakladnicima, ali i tisku, elektroničkim publikacijama i svim platformama na zahtjev. Naravno i neprofitnim medijima koji su osnovani kao udruge i koji ispunjavaju drugu ulogu u tom medijskom prostoru", rekla je ministrica kulture.Za kraj je istaknula da će se oko medijske regulative ugledati i na druge europske zemlje oko pitanja koja se tiču današnjih izazova.

"U prvom redu mislim na koncentraciju vlasništva, kako izmjeriti što je danas koncentracija. Tu je i medijska pismenost na čemu se u Hrvatskoj jako puno radi, ali ćemo gledati i primjere drugih zemalja. I ono što nas sve jako brine, to su pitanja neprimjerenih sadržaja koji nisu dio medijskog zakonodavstva, ali koji se distribuiraju putem interneta i društvenih mreža", rekla je ministrica.
nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam