Menu

Novosel za MS: Hrvatska nema problem s održivošću mirovinskog sustava, imamo nesposobne vlade

ZAGREB - Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel gostovao je u Intervjuu tjedna Media servisa. Tvrdi da Hrvatska nema problema s održivošću mirovinskog sustava, kako to ministar Marko Pavić prikazuje, da termin prikupljanja potpisa za referendum nema veze s politikantstvom ni europskim izborima, a očekuje da će prikupiti oko pola milijuna potpisa. S Novoselom je razgovarala Andrea Barać.
Tvrdi da nije istina kako na godišnjoj razini nedostaje 18 milijardi kuna za mirovine, nego je riječ o 5 milijardi koje bi se lako nadoknadile kad bi se kontroliralo uplaćivanje doprinosa, primjenjivali kolektivni ugovori, povisila minimalna plaća i riješio problem mirovina po posebnim propisima.

"Netočne su tvrdnje ministra Pavića da je naš mirovinski sustav neodrživ. On je u prosjeku mirovinskih sustava ostalih europskih zemalja. U Hrvatskoj problem održivosti mirovinskog sustava ne postoji, postoje samo nesposobne vlade koje traže rješenja preko leđa radnika, idemo produljiti, idemo penalizirati, a stvarne probleme ne žele rješavati", rekao je Novosel. A pita se i čemu nam služi drugi mirovinski stup.

"Oko 6,5 milijardi kuna odnosi se na tranzicijski trošak, dakle, na političku odluku kojom je svojevremeno uvedn drugi stup koji je obavezan i kao jedini obavezan mirovinski stup u Europi. Mi danas jednu četvrtinu svojih izdvajanja u mirovinski fond usmjeravamo u privatne mirovinske fondove i pitanje je hoćemo li danas-sutra imati ikakve mirovine", ističe predsjednik SSSH. Od 27. travnja do 11. svibnja u sklopu inicijative 67 je previše najavili su prikupljanje potpisa za referendum kojim žele spriječiti umirovljenje u 67. godini i višu penalizaciju za ranije umirovljenje. A pitanje je u obliku zakonskog prijedloga.

"Jeste li za to da se na referendumu donese sljedeći zakon o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju. Očekujemo više od pola milijuna potpisa građana, najmanje, te da se referendum održi i da građani na referendumu zaokruže za takav zakon. On se automatizmom mora unijeti u zakonsku formu. Saborski zastupnici više nemaju mogućnost osporavati takav zakon", objašnjava Novosel.Kada je riječ o vremenu odabranom za prikupljanje potpisa, objašnjava da su mišljenja kako je sigurnije bilo poduzeti taj korak nakon donošenja zakona, i da to nema veze s europskim izborima. A na pitanje pribojava li se scenarija prethodnih referendumskih inicijativa koje nisu uspjele u naumu zbog nevažećih potpisa, odgovorio je:

"Ne bojimo se da nećemo uspjeti prikupiti te potpise. Prikupljat ćemo ih na cijelom području RH, spremni smo na to. Ne bojimo se neuspjeha zadnje inicijative. Samo ću vas podsjetiti da su sve referendumske inicijative u kojima je sudjelovao SSSH i ostale sindikalne središnjice uspjele."Odbacuje optužbe ministra rada Marka Pavića za politikantstvo, a osvrnuo se i na izjavu ministra zdravstva Milana Kujundžića da se od rada ne obolijeva.

"Nakon tolikog broja profesionalnih bolesti u RH i toliko ozljeda na radu koje se po difoltu svake godine moraju dogoditi, a u prosjeku je oko 17 tisuća ozljeda na radu i teško ozlijeđenih radnika te radnika sa smrtnim posljedicama, licemjerno je da netko kaže da se u Hrvatskoj od rada ne obolijeva. U Hrvatskoj se, nažalost, previše obolijeva od rada", izjavio je Novosel.Takozvanom mirovinskom reformom, Novosel tvrdi, šteta je učinjena i sadašnjim, ali i budućim umirovljenicima, a izdvojio je i još jedna problem.

"U Hrvatskoj radno vrijeme nije 40 sati, tako piše u Zakonu o radu, a zapravo se radi 50, 60 sati", istaknuo je Novosel.Iz sindikalnih središnjica više puta su isticali da su u pokušaju dijaloga s Vladom nailazili na slijepe i gluhe. Za kraj smo Novosela upitali, ako gluhi pročuju i slijepi progledaju, ima li šanse za novim dijalog ili se definitivno ide na referendum.

"Apsolutno se ide na prikupljanje potpisa, ide se na referendum. Vlada sigurno neće ovaj zakon povući. Ona bi ga sad morala ukinuti, što neće. Čak i da to učini, mi ćemo omogućiti hrvatskim građanima da konačno svoj glas mogu dati za svoju budućnost, da ih političari ne koriste samo za raznorazne izbore. Još jednom napominjem, ne radi se ni o kakvom politikantstvu, nikakvom dogovoru s oporbom. Ovo je prije svega referendum za budućnost Hrvatske, hrvatskih građana, umirovljenika i sadašnjih radnika", naglasio je predsjednik SSSH.
nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam