Menu

Azimov za MS: Rusija bi mogla postati važan strateški partner Hrvatske

ZAGREB - Ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov gostovao je u intervjuu Media servisa. Naglasio je rast odnosa Hrvatske i Ruske federacije istaknuvši da bi odnosi mogli samo jačati te da bi Rusija, bude li volje, mogla postati jedan od strateški važnijih partnera Hrvatskoj.
Azimov je podsjetio na povijest odnosa dviju zemalja rekavši da ih između ostaloga veže i borba protiv fašizma pa Rusko veleposlanstvo pomaže obilježavanje obljetnica poput Batinske bitke. Prošavši kroz sve faze odnosa Azimov je istaknuo važnost jačanja gospodarske suradnje i izvan 2 milijarde kubičnih metara plina, koji svaki godine dolazi u Hrvatsku, želja je da gospodarska razmjena raste...

"Ove godine očekujemo trgovinsku razmjenu od 2 milijarde dolara neračunajući dostavu ruskog plina jer ide preko Mađarske. Svake godine Hrvatskoj dostavimo 2 milijuna kubičnih metara plina i ako će trebati smremni smo dostaviti i više."

Veleposlanik ipak nije zadovoljan odnosom gospodarske razmjene jer Hrvatski izvoz pada i sada je nešto veći od 200 milijuna eura, a potencijal postoji...

" Zainteresirani smo ne samo za farmaceutske, već i poljoprivredne proizvode kao madarine, jabuke kruške, kao prije sankcija. Sankcije ne samo da su naštetile odnosu Rusije i EU već i interesima i bilateralnoj suradnji."

Bila je to prilika da se osvrne na europsko-rusko nadmetanje sankcijama. Napomenuo je da su nametnute nakon pritiska SAD-a na Rusiju i kontraproduktivne su i više štete EU zemljama.

"Nadam se da će prije ili kasnije mudrost prevladati i da će Bruxelless doći do zaključka da umjesto sankcija treba popraviti odnose sa Rusijom jer je Ruska federaciuja logičan strateški partner EU. Ne želimo reći da Eu ovisi o našim mineralnim bogatstvima, ali su jako iprepleteni."

Zadatak nam je i biti koristan Hrvatskoj uzimajući u obzir interese zemlje i ljudi. Mislimo da vaše člansto u NATO i EU ne bi smjelo biti prepreka suradnji s Rusijom.

"Vaši zapadni partneri iz EU i NATO-a neobjektivno i ljubomorno gledaju na aktivnosti Rusije u Hrvatskoj. Još jednom, ne želimo stavljati prepreke vašem članstvu jer je za nas to realnost. Ali smo apsolutno sigurni da ono što može Rusija, niti Eu ni SAD ne mogu zajedno. Zato smo spremni proširiti trgovinsko-ekonomsku suradnju. Rusija zaslužuje biti strateški partner Hrvatske, ali u vašim vanjskopolitičkim perspektivama Rusija nije strateški partner što je šteta."

Azimov napominje da su jako zainteresirani za stabilnost na Balkanu. Svjesni su problema u međusobnim odnosima i vjeruju da ih susjedi moraju rješiti među sobom. Bila je ovo prilika da se ruskog veleposlanika pita i za ojačali utjecaj Rusije na Bliskom istoku ponajviše u Siriji. Smatra da je problem u američkom jednopolarnom shvaćanju svijeta, sa samo jednom supersilom.

"Svijet je danas višepolaran i postoje važni politički, ekonomski i vojni centri moći poput EU, Kine, Indije Brazila i Južne Afrike i zato mislimo samo da koncept multipolrnog uređena svijeta temeljnog na međunarodnom pravu u UN-u može prevladati."

Nakon što je ponovno ojačala do jedne od glavnih svjetskih sila Rusija je odlučila ne dopustiti uništenje sirijske državnosti, i zato su stali na stranu Assadova režima te bili jedan od glavnih čimbenika u uništavanju Islamske države.

"On je jamac stabilnosti te zemlje. Mi smo za demokratski razvoj Sirije i mislimo da bi u konačnici ljudi na izborima trebali izabrati vlast i zato podržavamo dijalog vlasti i oporbe u pronalasku obostrano prihvatljivog rješenja."

Veleposlanik Azimov osvrnuo se na napetosti između NATO saveza i Rusije, posebno u svjetlu američkog raspoređivanja projektila srednjeg dometa u Europu. Smatra da Rusije nije prijetnja ni EU niti NATO savezu.

"Zato ne razumnijemo zašti NATO širi svoje aktivnosti i približava se teritoriju Rusije. Ne trebaju se zavaravati da je Rusija jača od NATO-a i ne mogu se boriti s nama, ali ako će američki projektili srednjeg dometa biti postavljene u Europi, morat ćemo naše rakete okrenuti prema europskim zemljama. Vođe NATO i SAD-a jasno shvaćaju da je s vojnog gledišta Rusija najjača, ali ne želimo utrku u naoružanju i zato apeliramo na NATO zemlje hajdemo razgovarati o zajedničkoj sigurnosti."

Ruski veleposlanik najavio je otvaranje novog veleposlanstva koje će biti jedno od najboljih i sofisticiranijih veleposlanstva u Hrvatskoj te je planiran dolazak ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, koji bi trebao razgovarati o Putinovu posjetu iako...

"Iako je sljedeća godina je jako teška za Hrvatsku. Imat ćete velik izazov predsjedavanja EU , zatim unutarstranački izbori u HDZ-u zatim možda najesen opći izbori. Mislimo da je nužno jako dobro pripremiti posjet moga predsjednika."

Azimov je na kraju rekao da apelira na hrvatsku Vladu i vodstvo što moćže tijekom predsjedavanja EU učiniti na odnosima Rusije i EU...

"Zato mislim da bi hrvatsko predsjedavanje EU-om moglo razmisliti o koracima za pokretanje poboljšanje dijaloga Rusije i EU. To bi bilo važno za bilateralnu suradnu i takvi bi koraci bi ojačali ulogu i prestiž zemlja jer bi igrala ulogu mosta između istoka i zapada."

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam