×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 2044

Menu

Marija Rukavina za MS: Znam da bi mi Ana rekla - ‘mama moraš pomoći‘

ZAGREB - Humanitarna akcija Zaklade Ana Rukavina, vrhunac će doživjeti sutra na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, gdje u 20:15 sati počinje tradicionalni božićni koncert "Želim život". Tim povodom u Intervjuu tjedna Media servisa gostovala je Marija Rukavina, majka preminule novinarke Ane Rukavine Ergec.

 

 

 

Publika 14. koncerta "Želim život" i ove će godine uživati u hitovima brojnih zvijezda domaće estrade: Psihomodo Popa, Opće opasnosti, Indire Forze, Mejaša, Domenice, Vesne Pisarović, Pravila igre, Maje Šuput, Vigora, Željka Bebeka, Sanje, Zeca i Marinka.

 

 

 

"Očekujemo pun trg, očekujemo da stanu tramvaji i da ne mogu voziti. Tako nam uvijek bude i to nam je pokazatelj da je Trg doslovno pun mladosti, svih onih koji žele pjevati i slušati. Zapravo, slavimo život."

 

 

Tijekom koncerta bit će aktivan pozivni centar, u kojem će se poznata lica iz hrvatskog javnog života javljati na humanitarni telefon i time pomoći u prikupljanju sredstava.

 

 

 

"Znam da je danas teško svakome odvojiti, ali molim, nazovite bar jednom 060 9000 i donirajte 5 kuna + PDV. Od tog iznosa nijedna kuna ne ide Zakladi, to je sve za prikupljanje uzoraka, za nabavu opreme za Klinički bolnički centar Zagreb, za ostale centre hrvatske hematologije i za edukacije te usavršavanje mladih stručnjaka na području hematologije."

 

 

Prošle je godine prikupljeno oko 1,5 milijuna kuna, a Vlada je obećala da će uplaćeni iznos od PDV-a vratiti Zakladi, rekla je Marija Rukavina.

 

 

 

"Mi smo taj iznos već uložili u KBC, znači u državnu ustanovu. Sve što mi prikupljamo i što radimo, radimo za naše zdravstvo."

 

 

Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica danas broji 60724 tipiziranih darivatelja. Svatko od njih može primiti poziv, koji je nekome šansa za život. Procedura uzimanja matičnih stanica nije bolna za darivatelja, objašnjava Marija Rukavina.

 

 

 

"To je kao kad se ide na dijalizu, iz jedne ruke mu se uzima krv i ulazi u aparat koji uzima stanice te se vraća krv u drugu ruku. Leži se oko četiri sata u prostoriji s filmovima. Nekada se mora i sutradan ponoviti, ali vrlo rijetko. Taj čovjek ostaje još dan ili dva u bolnici."

 

 

Zaklada se zauzima za to da darivatelji, bez obzira na bolovanje, prime punu plaću.

 

 

 

"Ako imate plaću 17 tisuća neto, na bolovanju dobivate 4250 kuna. Tek tada ljudi shvate da je iznos limitiran i da to nije 100 posto. Mi se zalažemo za to da se darivateljima koji daju stanice za nepoznatu osobu i gube svoje vrijeme, isplati puna plaća."

 

 

"Sve moje želje zapravo stanu u dvije riječi, želim život”, napisala je prije 13 godina novinarka Ana Rukavina Erceg. Zbog njezinog pisma i zalaganja na Registru, do danas je obavljeno 115 transplantacija. Marija Rukavina u kontaktu je s darivateljima i onima koji su primili matične stanice.

 

 

 

"Moram se javiti svakome, dati nadu i utješiti ih. Javljaju mi se i roditelji koji su izgubili svoju djecu i svoje najbliže, mlade članove. Nažalost nakon svih napora, dogodila se smrt. Roditelji me pitaju: ‘Od kud vam snaga?‘ Ja svoju pravu snagu pokazujem u svoja četiri zida, a vani moramo svi biti jaki i pokazati da nam je stalo do svih koji su bolesni. Znam da bi mi Ana rekla: ‘Mama, moraš pomoći."

 

Audio snimka cijelog intervjua:

 

 

Media

Cijeli audio
nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam