Menu

Grlić Radman za MS o tome što mediji prate: Izjava je nedorečena, nisam mislio docirati

ZAGREB - Gost Intervjua tjedna Media servisa bio je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. Tom prilikom objasnio je svoju izjavu oko toga što mediji trebaju pratiti, rekao treba li Milan Kujundžić dati ostavku, a osvrnuo se i na unutarstranačke izbore u HDZ-u. S ministrom je razgovarala Andrea Barać.

Prošli tjedan uoči sjednice Vlade Grlić Radman je u kontekstu nepravilnosti u imovinskoj kartici ministra zdravstva Milana Kujundžića rekao ‘da mediji prate takve stvari umjesto da prate naše predsjedanje Vijećem EU-a‘‘, što je mnogima zaparalo uši. Za Media servis je objasnio je li posrijedi nepromišljena izjava ili i dalje ima takav stav. ‘‘Nisam htio sugerirati što će mediji propitkivati‘‘, rekao je.

 

 

 

 

"Mislim da je to možda nedorečena izjava. Nisam mislio docirati. Sloboda medija i svakako da mediji prate. Oni su korektiv svakog demokratskog društva, nego sam htio po povratku iz Bruxellesa možda naglasiti tu širu dimenziju našeg predsjedanja pa sam pod tim dojmom dao takvu izjavu".

 

 

Od te izjave do danas izašlo je na vidjelo mnoštvo nepravilnosti oko Kujundžićeve imovine, iz Vlade je poslan signal da su mu dani odbrojeni. Grlić Radman tvrdi da opterećeni aferama ne mogu dovoditi u nepovoljnu situaciju premijera i Vladu te da je svatko dužan odgovarati za svoje postupke.

 

 

 

 

"Svi čini koji opterećuju Vladu, difamiraju ili idu na štetu, svatko mora povući vlastite odgovornosti". Kaže da je uz pomoć odvjetničkog društva svoju imovinsku karticu dobro ispunio. Kujundžić je pozivao novinare da ‘istraže i druge‘, no Grlić Radman tvrdi ne zna na koga je mislio. Samo je začuđen što uopće takve afere postoje. Kada je u pitanju predsjedanje Vijećem EU-a, rekao je da smo oduševili europarlamentarce i sloganom i prioritetima. Zamolili smo ga da nam izdvoji nekoliko konkretnih stvari koje će građani Hrvatske osjetiti od polugodišnjeg predsjedanja. Tvrdi da u snažnoj EU, svaka i najslabija članica mora biti važna.

 

 

 

 

"Da naši građani u konačnici osjete tu snagu kroz bolja primanja, socijalnu sigurnost, povezanost i sve druge oblike sigurnosti i da smo jednakopravni u EU".

 

 

Kad su u pitanju izbori u HDZ-u, za pakt Kovač, Stier i Penava kaže da vođenje države nije igra, a nema dvojbe kome ide njegova podrška kao budućem predsjedniku HDZ-a.

 

 

 

 

"Zašto bi se mijenjao. To vam je kao u utakmici. Onaj tko zabija golove, taj se ne mijenja. Snažno podržavam Andreja Plenkovića. Hrvatska pod premijerom Plenkovićem ima fantastičnu poziciju i ne mogu zamisliti da bi netko drugi vodio HDZ ili Vladu".

 

 

Europski sud 31. siječnja objavit će konačnu odluku o svojoj nadležnosti u slovenskoj tužbi protiv Hrvatske zbog neprovođenja arbitraže, nakon što su saslušali neovisnog odvjetnika koji dijeli naš stav. Ministar nam je otkrio kakvu odluku očekuje:

 

 

 

 

"Mi smatramo da Europski sud ne može biti nadležan jer to je međunarodno pravo. Tog 31. siječnja očekujemo da odluka bude u skladu s onim što je neovisni odvjetnik rekao".

 

 

Za kraj se osvrnuo i na globalnu prijetnju - koronavirus. Imamo li razloga za brigu, pogotovo jer je u Wuhanu i nekoliko hrvatskih državljana?

 

 

 

 

"Naš veleposlanik u Pekingu je dostupan 24 sata na dan. Uvijek je na raspolaganju našim građanima tamo. Kvalitetno nas izvješćuje i konstantno smo u kontaktu. Pratimo situaciju", rekao je.

 

Video intervju u cijelosti:

 

Audio intervju u cijelosti:

 

 

Media

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam