×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 2044

Menu

Obuljen Koržinek za MS: Sigurna sam da ćemo imati ljeto prepuno kulturnih događanja

ZAGREB - U Intervjuu tjedna Media servisa gostovala je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Najavila je da se razrađuju dodatni modeli pomoći za freelancere i honorarce u kulturi i medijima. Ljetni festivali će se, vjeruje, održati, a otkriva i u kojoj je fazi priprema za nastavak rada kina, kazališta i drugih manifestacija.
Do kraja ovog tjedna stiže prvi niz preporuka za otvaranje sektora u kulturi poput kazališta, kina i drugih manifstacija, najavila je za Media servis ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Ministarstvo ih je, dodaje, radilo u suradnji sa strukovnim udrugama, ravnateljima kazališta, filmskim producentima...

"Ne smijemo zaboraviti da su zaustavljene filmska i audio produkcija. To su setovi na kojima bude po 40-60 ljudi, nekad i više i ovdje se mjere u prvom redu odnose na zdravlje onih koji takva događanja moraju producirati. Manje forme i događanja na otvorenom bit će relativno brzo otvorene."

Ponavlja kako otvaranje kazališta i vjerskih obreda nije usporedivo.

"Na pozornici su umjetnici u interakciji, plešu, dodiruju se, tu su ljubavne scene, tučnjave... Zamislite balet ili plesnu predstavu u kojoj umjetnici drže distancu od dva metra."

Ljetni festivali, poput Dubrovačkih ljetnih igara, još nisu odgođeni, a ministrica vjeruje da će se i održati.

"Sasvim sigurno će se oni svi odviti, ali u drugačijim uvjetima, vjerojatno bez međunarodnih gostovanja. Mi smo potaknuli organizatore manifestacija koji imaju osigurane budžete da angažiraju hrvatske umjetnike koji su zbog ove situacije ostali bez prihoda. Tako da ćemo imati jedno drugačije ljeto, ali ćemo sigurno imati ljeto prepuno kulturnih događanja, koje ćemo realizirati okrećući se hrvatskim umjetnicima i kreativcima."

Najavila je da se razrađuje dodatni model pomoći za freelancere i honorarce koji dosad nisu obuhvaćeni mjerom tromjesečne potpore za samostalne umjetnike.

"Natječaj ad hoc za 'kulturu online' će se raspisati iz Europskog socijalnog fonda, u završnoj smo fazi pripreme dokumentacije, jednako kao što pripremamo ad hoc natječaj za poduzetništvo u kulturnim i kreativnim industrijama koji će ove godine biti namijenjen za prilagodnu 'novom normalnom'. Mi ćemo na takav način pomoći da se naši producenti, organizatori kulturnih događanja, privatna kazališta prilagode ovoj novoj situaciji."

Razrađen je i model pomoći za samostalne novinare.

"Kroz najviše desetak dana bit će objavljen dokument o tome kako će se taj fond osigurati. Paralelno s time, i Vijeće za elektroničke medije poduzelo je korake vezano uz ranije ispate Fonda za pluralizam medija. Dogovoreni su određeni popusti za medije u odnosu na autorska prava. Pripremaju se određene odluke vezano uz naknade za emitiranje, odnosno korištenje koncesija."

Bez obzira što prolazimo kroz duboku ekonomsku krizu, ministrica Obuljen Koržinek vjeruje da će mediji iz ovoga izaći jači.

"Mislim da se u ovoj krizi zaista pokazalo kojim medijima građani vjeruju i koliko su važni da bi se cijelo društvo, kao i svaki svaki građanin s ovakvom krizom najbolje nosio."Zakon o elektroničkim medijima prošao je javnu raspravu, koju su, kaže ministrica kulture, javnost, nakladnici i novinari dobro prihvatili. No, pitanje ostaje - kada će on stupiti na snagu?

"Zakon je pripremljen i upućuje se u Vladinu proceduru, a nakon toga, naravno, prvo i drugo čitanje u Hrvatskom saboru. Ova situacija s koronom, nažalost, malo je usporila taj naš kalendar u smislu međuresorne komunikacije i finaliziranja zakona, ali on je gotov i pred upućivanjem je u proceduru."

Šteta na kulturnim dobrima, nakon razornog potresa u Zagrebu, ubrzano se popisuje.

"Vjerujem da ćemo do kraja svibnja, što se tiče pojedinačnih kulturnih dobara biti s tim poslom gotovi. Paralelno s tim započeli smo s planovima za hitne sanacije, tamo gdje treba spomenike zaštititi od daljnjeg urušavanja, a pred nama su godine i vjerojatno desetljeća sustavne obnove i protupotresnog ojačanja, jer ovo je situacija koja nam svima pokazuje da ovakav razvoj grada više nije moguć."

Cijeli intervju poslušajte ovdje:

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam