Menu

Granić za MS: SAD više nije lider svijeta, pitanje je tko je lider

ZAGREB - U Intervjuu tjedna Media servisa gostovao je bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić koji je komentirao teme od novog svjetskog poretka, velikih nereda u SAD-u, sudbini Donalda Trumpa, parlamentarnih izborima u Hrvatskoj, Dana državnosti te famoznih 10 milijardi eura koje bismo trebali dobiti iz plana oporavka EU-a nakon koronakrize.

Granić ističe da se posljednjih desetak godina svijet drastično mijenja, a posebno otkako je na čelo SAD-a došao Donald Trump.

‘‘Od momenta kada je Trump rekao ‘Amerika na prvom mjestu‘, puno toga se izmijenilo. Apsolutni unilateralizam interesa SAD-a, što je bilo jedno vrijeme jako dobro za gospodarstvo SAD-a, ali SAD više nisu lider svijeta, slobodnog svijeta kao što su bile‘‘.

Tko je onda novi svjetski lider?

"U tome je pitanje. Nitko nije u ovom trenutku. Kina je ojačala, pogotovo gospodarski, njen utjecaj u svijetu je daleko veći. Rusija je izašla izvan granica, glavni igrač je u Siriji. Trump se sučeljava i s EU-om, čak i s NATO-om. U ovom trenutku sve te stvari je još dramatično radikalizirala pandemija koronavirusa‘‘.

Dramatične scene kaosa i nasilja dolaze iz Sjedinjenih država ovih dana. Prema mnogima, nalaze se na rubu građanskog rata. Uz nove nerede nakon ubojstva Georgea Floyda, ali i pandemije koju je Trumpova administracija podcijenila te prekasno reagirala, kako će se sve to odraziti na predsjedničke izbore? Pitali smo Granića hoće li nove okolnosti naštetiti Trumpu u borbi za drugi mandat u Bijeloj kući.

"On će sasvim sigurno imati, ako uspije ovo završiti, podršku jednog dijela i to onih koji ga podržavaju. Ako se uzme da je Amerika loše reagirala na pandemiju, a posebno njegova administracija, plus ovi prosvjedi, ukupno slabi pozicija predsjednika Trumpa".

Granić se osvrnuo i na Trumpove prijetnje da će raskinuti sve odnose sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom.

"Svjetska zdravstvena organizacija je kasnila 7-10 dana u donošenju mjera i odluka oko pandemije i vjerojatno je treba restrukturirati, pomoći joj i ojačati, ali ne ukinuti jer to je potpuno pogrešna stvar. Sutra može doći neki novi virus, neki drugi problem. Svjetska zdravstvena organizacija je apsolutno potrebna svijetu‘‘.

Na pitanje je li bilo pretenciozno od premijera Andreja Plenkovića da objavi da će Hrvatska od plana Europske komisije za oporavak gospodarstva dobiti 10 milijardi eura, iako nije sigurno hoće li sve zemlje podržati taj plan, Granić je odgovorio:

"Nije on to rekao bez pokrića. Premijer Plenković je to rekao i te kako s pokrićem jer je sa svima njima direktno komunicirao‘‘.

Što se tiče parlamentarnih izbora, HDZ je jučer predstavio popis nositelja lista po izbornim jedinicama i samo je jedno ime žensko - Zdravka Bušić. Na pitanje znači li to da u HDZ-u nema dovoljno jakih ženskih imena, Granić je odgovorio:

"Sasvim je sigurno da je u ovom trenutku dijelom i to realnost, to što ste vi rekli i da o tome treba voditi računa i da treba biti više jakih žena u HDZ-u‘‘.

Što se tiče Dana državnosti, smatra da je promjena datuma obilježavanja s 30. svibnja na 25. lipnja bila jedna od najlošijih odluka SDP-ove Vlade 2001. godine. Osvrnuo se i na riječi Vladimira Šeksa da bi trebalo pokrenuti opoziv predsjednika države Zorana Milanovića koji Dan državnosti 30. svibnja ne priznaje i koji je bojkotira veći dio ovogodišnjeg programa.

"To je mišljenje gospodina Šeksa, a ja mislim da je važnije nešto drugo. Najvažnije je da predsjednik RH mora poštivati aktualni datum koji je donio Hrvatski sabor, kao što su sve HDZ-ove vlade poštivale 25. lipnja, jedan vrlo važan datum. Osobno može misliti što hoće, ali ga poštivati mora‘‘.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam