Menu

Grlić Radman za MS: Milanovićeva izjava o F-16 malo je zabrinula Amerikance

ZAGREB - Što smo dobili i jesmo li se na išta obvezali tijekom boravka šefa američke diplomacije u Hrvatskoj, kada možemo očekivati ukidanje viza, je li nam uspio ‘uvaliti’ F-16, što misli o odnosu premijera i predsjednika, aferama u zemlji i kako zbog svega toga izgledamo na vani, pitali smo u Intervjuu tjedna Media servisa ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana. S ministrom je razgovarala Andrea Barać.
Dolaskom Mika Pompea u Dubrovnik ministar vanjskih i europskih poslova više puta je istaknu da imamo odlične odnose sa SAD-om i pritom istaknuo što smo dobili posjetom američkog državnog tajnika.

''Prve fotografije koje su otišle u svijet iz Dubrovnika govore zapravo više od riječi. Ustanovili smo odlične bilateralne odnose koje smo potkrijepili dvjema vrlo važnim temama. Prije svega ono što je za hrvatske građane važno ukidanje viza, a isto tako i sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja''.

Rekao je da predstoji evaluacija Ministarstva domovinske sigurnosti i da bi u roku od nekoliko mjeseci Hrvati mogli putovati u SAD bez viza, a što se tiče ukidanje dvostrukog oporezivanja istaknuo je ministar da je to signal investitorima. Jedna od tema bila je i nabavka borbenih zrakoplova. U tom kontekstu odgovorio je na pitanje je li nam Pompeo, kako je predsjednik Zoran Milanović rekao, došao 'uvaliti' F-16 i je li u tome uspio:

''Predsjednik je najprije je pohvalio američke zrakoplove, kasnije je rekao tu jednu rečenicu koja je malo zabrinula u tim razgovorima Amerikance. međutim tu je hrvatska Vlada apsolutno konzistentna i predana je važnosti učvršćivanje veza s našim strateškim partnerom. Predsjednik je rekao to što je rekao, ali to nije u svakom slučaju politika hrvatske Vlade. Državni tajnik Pompeo nije u RH došao zbog toga''.

Ipak, Pompeo nam je uputio uvijenu kritiku zbog suradnje s Kinom pa i rekao da su nam Kinezi koji rade na Pelješkom mostu došli 'samo uzeti novac'.

''Mi smo uglavnom raspravljali argumentirano i mi zapravo dijelimo i razumijemo tu zabrinutost Amerike kao jednog globalnog igrača pa i pojavu Kine koja također traži svoj prostor. Mi smo razgovarali o investicijama ako se poštuju pravila i sigurno da je Hrvatska odana multilateralizamu i da poštuje svoje tradicionalne partnere''.

Hrvatska je nametnula i pitanje BiH, a Grlić Radman se osvrnuo na komentare da je Pompeo djelovao nezainteresiran tom temom.

''Ne. Vrlo intenzivno i sadržajno smo razgovarali o BiH. Mi jesmo potaknuli tu temu i dobili smo s druge strane vrlo optimističan odgovor i podršku da ćemo se zajedno kao partneri posvetiti funkcionalnoj i stabilnoj BiH. Za te komentare, samo mogu reći da se radio o jednom dijelu ljudi koji nisu zadovoljni raspadom bivše države''.

Ministar je optimističan oko epidemije koronavirusa, vjeruje da neće doći do novog lockdowna i pohvaljuje rad Nacionalnog stožera. Koronavirus nas asocira i na rad kafića i klubova, klub nas asocira na određeni klub Dragana Kovačevića osumnjičenog u aferi JANAF, što nas dovodi do pitanja trebaju li tri ministra Butković, Ćorić i Aladrović, koji su odlazili u Slovensku 9 odstupiti.

''Nema razloga, to su odgovorni ljudi, znam te ministre koji su stvarno vjerodostojni, korektni i moralne osobe. Klub je bio društvenog karaktera i oni nisu znali što će se kasnije izroditi oko Kovačevića. Vjerojatno, da su bili upućeni, ne bi odlazili. Mislim da ih njihov odlazak tamo ne kompromitira ni u kojem smislu''.

​''Pogotovo što nisu tamo išli u vrijeme lockdowna, za razliku od predsjednika Zorana Milanovića'', objašnjava ministar.

Iako sve upućuje na to da vladajući neće podržati oporbeni prijedlog za osnivanjem istražnog povjerenstva koje bi se bavilo curenjem informacija i utjecajem politike na institucije, upitali smo konkretno Grlića Radman:

''Hoće li HDZ podržati istražno povjerenstvo? - Ne, mislim da nećemo podržati budući da je i premijer rekao mi smo demokratska zemlja, poštujemo trodiobu vlasti, postoje institucije koje se time bave. Saznalo se kad su izvidi okončani, dakle treba poštivati institucije policiju,DORH i USKOK''.

Osvrnuo se i na Matu Čička, koji je u Saboru zamijenio HDZ-ovca Dražena Barišića također osumnjičenog u aferi JANAF u dijelu oko pogodovanja Kreši Peteku i namještanju poslova njegovoj firmi Elektrocentar Petek. Prema medijskim objavama postoji dokument koji dokazuje da je i sam načelnik Rugvice Peteku dodijelio posao prije nego što je natječaj raspisan.

''To su određeni medijski napisi, ali ja ne vjerujem da tu postoji nešto što, to su samo određene spekulacije''.

Znači vi mislite da Čičak nije bio upleten i da su to samo mediji tako izvijestili?

''Ne mogu o tome govoriti jer nemam nikakvih dodatnih informacija, ali vjerujem da nije''.

​Otkako je Milanović stigao na Pantovčak, a poglavito otkad je otkrivena afera JANAF, česta su prepucavanja između predsjednika i premijera. Ne staje ta priča samo u granicama Hrvatske. Kakvu sliku time šalju prema van?

''Uz jasno poštovanje predstavnika demokratske države, ali zapravo Hrvatsku prema vani ipak predstavlja izvršna vlast, dakle Vlada sa svojim postignućima. Kad pogledate socijalnu i gospodarsku stabilnosti, unutarnju i vanjsku politiku, najveći teret ove države nosi predsjednik Vlade zajedno sa svojim ministrima. Naše zrcalo prema vani je zapravo koliko je stabilna Vlada''. Kada je u pitanju način Milanovićeve komunikacije prema onima koji ga kritiziraju, rekao je:

"Mislim da bi se predsjednik Milanović treba suzdržati takvog rječnika''.
nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam