Menu

Klisović za MS: Nije cilj HDZ-ove ankete da se prikaže Tomaševića i mene kao favorite

ZAGREB - Svakoj ozbiljnoj stranci, svakom ozbiljnom, ali i neozbiljnom političaru trenutno je glavni cilj prikazati se u što boljem svjetlu da bi sredinom svibnja osvojili što više glasova. Pred nama su lokalni izbori, a iako kampanja, ona službena, još nije počela, politička scena je itekako užarena, pogotovo u Zagrebu. Stoga smo u Intervjuu tjedna Media servisa ugostili SDP-ova kandidata za zagrebačkog gradonačelnika Joška Klisovića. S Klisovićem je razgovarala Andrea Barać.
Dugo se šuškalo da će SDP stati iza Tomislava Tomaševića, pričalo se o tome da se ujedini ljevica i da se na taj način sruši Milan Bandić u Zagrebu, ali na kraju ništa od te priče. SDP je izabrao svog kandidata. Klisović objašnjava da je upravo SDP ponudio platformi Možemo zajednički izlazak, čak i Tomaševića za zajedničkog kandidata, no da su oni to odbili.

''Platforma Možemo je odbila tako ponudu i smatrala da je bolje da idu sami, da bez nas mogu ostvariti bolji rezultat. Možemo je ovim potezom i ubrzao neke odluke u SDP-u koje se prije svega tiču reforme naše zagrebačka organizacije. U toj situaciji rodila se moja ambicija da krenem u izgradnju novog SDP-a u Zagrebu i da kroz svoje lice i što ono simbolizira u javnosti pokažemo kakav to SDP gradimo u Zagrebu''.Hoće li se na ovaj način raspršiti glasovi na ljevici i samim tim učiniti usluga Bandiću?

''Ne mislim da ćemo mu pomoći. Mi smo uvijek bili najjača stranka lijevog centra u Zagrebu i u cijeloj državi i mi ne možemo dozvoliti da nemamo svog kandidata. SDP izlazi sa svojim kandidatom koji je slika tog novog SDP-a kojeg gradimo, SDP-a koji je raskrstio s bilo kakvim vezama prema Bandiću. Mislim dijela našeg članstva jer postojim ogroman broj našeg članstva koji to do sada nije tolerirao i ljutio se zbog toga''. Rekao je da će mu Tomašević biti dobar partner kad pobijedi, a na pitanje hoće li on stati iza Tomaševića ako on pobijedi ili ga podržati u drugom krugu, odgovorio je:

''Ja sam uvjeren da ću pobijediti, da će građani prepoznati to jedno životno i radno iskustvo i rezultate koji stoje iza mene. Mislim da će platforma Možemo i SDP imati tu većinu u Skupštini. Bez obzira što su oni nas odbili na jesen i nisu htjeli zajedno s nama izaći na izbore, mi ćemo ipak morati surađivati u postizbornom razdoblju kako bi se ovaj grad vodio na pravi način''.Osvrnuo se i na navodnu HDZ-ovu internu anketu je procurila u javnosti, prema kojoj Tomašević uvjerljivo vodi, Klisović je drugi, a Bandić i njihov kandidat Davor Filipović su gotovo izjednačeni.

''Ne mogu reći kolika je vjerodostojnost takve ankete, jer izlazi iz HDZ-a na jedan čudan način. Ono što mi se čini, ako je istina da izašla iz HDZ-a, da njena svrha puštanja u javnost nije to da se pokaže da su Tomašević i Klisović front runneri ili favoriti na ovoj utakmici, nego na to da se mobilizira HDZ-ovo političko i glasačko tijelo, kako bi onemogućili lijevom centru da preuzme vlast u Zagrebu. A od Bandića se nisu odmaknuli, to se dobro vidi''.Jedan od prioriteta će mu svakako biti obnova Zagreba od potresa i konsolidiranje gradskih financija. Otkud novac?

''Kako mislim doći do novca? Tu je uvijek gradski proračun koji se puni kroz prirez i porez na dohodak, ali bit će tu i zaustavljanja korupcije i curenja novca iz gradskog proračuna u privatne džepove. Želim transparentno raditi, želim transparentno trošiti novac. Meni nadzor EU-a u trošenju novca kojeg dobijem iz europskih fondova ne smeta. Želim uključiti i građane kroz savez sa građanima i u upravljanju i u nadzoru trošenja novca''. Gotovo je godinu dana prošlo od zagrebačkog potresa, a kaže, nije se napravilo ništa.

''Sav svoj autoritet gradonačelnički i povjerenje Zagrepčana ću iskoristiti u razgovoru i borbu s Vladom da se ubrza obnova, jer zakon daje Vladi, odnosno Ministarstvu graditeljstva glavnu ulogu u definiranju dinamike obnove Zagreba. Bit ću im neprekidno za vratom da to ubrzamo, tražit ću jedan hodogram aktivnosti, jedan cjeloviti plan obnove. Grad će naravno sam obnavljati objekte kojima je vlasnik''. Komentirao je i situaciju oko riječkog kafića čiji je vlasnik poručio da HDZ-ovci nisu dobrodošli. Budući da vladajuća stranka tvrdi da se radi o diskriminaciji i koraku do fašizma, Klisović na to kaže:

"To sigurno nije nešto što ja želim vidjeti u našoj zemlji, u svome gradu ili u Rijeci. Takvu vrstu diskursa ne podržavam. Diskriminacija bi bila da je vlasnik kafića zabranio ulazak nekome zato što je pripadnik neke političke stranke ili ga ne bi poslužio. Onda bi to bila diskriminacija. Samo isticanje ovakve jedne parole na svom kafiću, stručnjaci kažu da nije diskriminacija''.Što je sa SDP-om? Je li ikada bio diskriminiran?

''Bio sam zamjenik ministra vanjskih poslova u Vladi SDP-a i kad se sjetim da je tada upravo HDZ vrlo energično i glasno u javnosti gurao tezu da smo mi nenarodna vlast. Znate što znači nenarodna vlast, a narod vas je izabrao. Kao da vam žele prišiti metu na čelo, leđa ili bilo gdje. E pa niste se ugodno osjećali tada. Nenarodna vlast, strašno. Mi nismo tada rekli da smo diskriminirani, da se na ovaj način politički karakteriziramo. To je bilo loše''.Za kraj je objasnio i i što je mislio kad je rekao gostujući na N1 televiziji da će možda građani imati priliku reći da imaju gradonačelnika iz Hercegovačke, a ne iz Hercegovine i je li to dobar način komunikacije. Poručio je da mu na kraj pameti nije bilo nikoga omalovažavati ili diskriminirati.

''Govorio sam o Zagrebu kao multikulturalnom gradu, govorio sam o građanima našeg grada koji su došli iz drugih dijelova zemlje ili šire u naš grad i gradili sebe u identitet našeg grada. Ja te građene volim, poštujem, za njih se borim. Kada sam rekao da će vjerojatno građani na ovim izborima odlučiti da konačno više ne dođe gradonačelnik iz Hercegovine, a ne Hercegovačke, aluzija je bila na Bandića. Hercegovina je i u jednom i u drugom pojmu, dakle Hercegovina je tu u našim srcima, u mom srcu. Jako poštujem ljude koji dolaze iz tog kraja''.
nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam