Menu

Dalić o kritičarima uoči Katra za MS: Uvijek će ih biti, daju mi novu energiju

ZAGREB - Devet je dana do početka Svjetskog prvenstva u Katru. Tim povodom gost intervjua tjedna Media servisa bio je izbornik Vatrenih Zlatko Dalić. Izbornik se prvo osvrnuo za Media servis na ozljedu nosa Joška Gvardiola.

"Na svu sreću su informacije dobre koliko mogu biti dobre u ovom trenutku. Nema lomova u kostima lica, slomljen je Joškov nos. On će uz masku moći raditi treninge i utakmice. Ipak, to nije sto posto spreman igrač kada nosi masku. Tu postoji malo straha, a sužen je i vid".

O njegovom nastupu nakon što se čuo s našim stoperom, izbornik Dalić kaže:

"Poznavajući njega i nakon razgovora s njim on je veliki optimist i spreman je. Samo je pitanje naše procjene koliko će to biti dobro. Nadam se najboljem", rekao je Dalić.

Od finala s Francuskom u Rusiji prošlo je točno 1.580 dana. Svijet se od tada potpuno promijenio, korona, maske, potresi u Hrvatskoj, rat u Ukrajini, a kod nas jedna od rijetkih konstanti je Hrvatska nogometna reprezentacija. Ponovno su na Svjetskom prvenstvu što je još jedna velika pobjeda i igrača i Zlatka Dalića.

"To stalno ponavljam da je Hrvatska nogometna reprezentacija možda i najveći brend u svijetu. Znam s koliko strepnje i iščekivanja ljudi čekaju ovo Svjetsko prvenstvo i mislim da u ovoj svoj sili negativnosti ovo će biti jedno osvježenje. Nadam se da će hrvatska reprezentacija opet ujediniti hrvatski narod i donijeti mu sreću i veselje", rekao je izbornik.

Na kvalifikacijskom putu do Katra nije bilo sve idealno. Počelo se s porazom od Austrije, a finiširalo se pobjedama nad svjetskim prvacima Francuzima te Dancima. Dežurni kritičari nisu bili na početku blagonakloni.

"Uvijek će biti tih kritičara. Oni nemaju drugog posla. Neka njih, jer mi daju novu energiju za još više i bolje. Kao prvi smo se plasirali na Svjetsko prvenstvo što dugo nije bio slučaj. Kao prvi smo otišli na Final Four. Može li biti bolje, više i kvalitetnije od ovoga što Hrvatska raditi? I u svemu tome napravili smo smjenu generacija i dobili desetak mladih igrača koji će biti okosnica idućih desetak godina. Hrvatska ne mora strahovati za svoju budućnost".

Jedan od glavnih kritičara Lige nacija bio je upravo Zlatko Dalić, a na kraju to je natjecanje filtriralo one koji su na kraju izborili mjesto u zrakoplovu za Katar.

" Kroz tu Ligu nacija su neki igrači ili otpali ili iskoristili svoju šansu. Ovi koji su na popisu tu su s punim pravom. Pored svih mojih kritika tom natjecanju moram reći da nam je Liga nacija donijela jako puno", objasnio je Dalić.

Rijetko kad je popis igrača za veliko natjecanje imao manje kritika.

"To je pobjeda mene i mog stožera. Još jedna pobjeda. Zaista smo radili puno i popis je maksimalno korektan i pošten. Oni koji su mislili da su trebali biti na popisu trebaju se ljutiti na samog sebe. Bilo tko da je pisao popis bi složio s nama ovako, u 98 posto slučajeva. Uvijek ima ime, dva, ali to je normalno. I s te sam strane sretan i ponosan".

Protivnici u skupini F su Maroko, Kanada i Belgija. Izbornik smatra da će utakmica s afričkom reprezentacijom biti ključna za prolazak skupine.

"Protivnik kojeg ne smijemo podcijeniti. Imaju kvalitetu i puno dobrih pojedinaca koji igraju u europskim ligama. To je prva utakmica i sve te afričke reprezentacije u prvim utakmicama daju svoj maksimum".

Kanada za sve pa tako i za naš stručni stožer velika je nepoznanica.

"Podatak da su oni bili prvi u skupini s Amerikom i Meksikom govori o njihovoj kvaliteti. Imaju sjajna tri igrača prema naprijed koji mogu napraviti veliku zbrku. Brza, ofenzivna i mlada momčad puna energije. Momčad koja se plasira na Svjetsko prvenstvo te pored Meksika i Amerike bude prva mora imati sav respekt".

Ako slučajno kiksamo u prve dvije utakmice neće biti dobro ako će se Vatreni u posljednjoj utakmici vaditi protiv Belgije.

​''Ne možemo birati gdje ćemo se vaditi, a gdje nećemo. Belgija je momčad koja je četiri godine bila prva na FIFA-inoj listi. Igraju sjajno sa sjajnim izbornikom. Imaju i oni svojih problema, jer Lukaku je ozlijeđen, a Hazard ne igra, ali na Svjetskom prvenstvu će to sigurno biti drugačije pa će to biti težak protivnik".

Saudijska Arabija posljednja je provjera za Mundial, a Dalić priželjkuje da ovaj vikend prođe bez novih zdravstvenih problema reprezentativaca.

"Nažalost, nećemo imati vremena za treninge. Igra se kolo u subotu i nedjelju. Samo se nadam da neće biti ozljeda. Nećemo ići punom snagom u toj utakmici, a nećemo ni koristiti sve igrače. Vidjet ćemo kome je utakmica potrebna. Pokušat ćemo izmiksati. To je zadnja utakmica. Nemamo vremena za raditi što bi htjeli, prilagodit ćemo se situaciji i vidjeti stanje igrača".

Velikanima poput Messija, Ronalda i našeg maestra Luke Modrića Katar će biti posljednje Svjetsko prvenstvo u karijeri.

"Oni će sigurno nedostajati na idućem prvenstvu jer to su velemajstori nogometa koji su obilježili jednu epohu. Naravno tu je i naš Luka Modrić. Nadam se da mu Svjetsko prvenstvo neće biti zadnje prvenstvo za Hrvatsku. Uz njega su svi mlađi igrači puno bolji".

Tribine u Katru sigurno neće obilovati hrvatskim dresovima. Cijene aranžmana su za dvije utakmice oko 40 tisuća kuna, a u to ne ulazi cijena ulaznica. Ne veseli to izbornika Dalića.

"Za ljude koji prate Hrvatsku nogometnu reprezentaciju svugdje i svagdje ovo nije baš dostupno i to mi je žao jer ipak je Svjetsko prvenstvo za navijače, a ne za odabrane. Nažalost, mi o tome ne odlučujemo i tu nemamo nikakvu ulogu. Zato jedva čekamo Europsko prvenstvo u Njemačkoj".

Na kraju se izbornik Vatrenih vratio četiri godine u unatrag i objasnio što njemu danas znači srebro iz Rusije.

"To je situacija koja je obilježila moj život, moju karijeru i moj trenerski put. Što god da bude s hrvatskom reprezentacijom dalje, da ne prođe ništa ja sam ponosan na tu činjenicu. Meni osobno i nama to nitko ne može oduzeti. Biti drugi na Svjetskom prvenstvu je sjajna stvar. Kada budeš drugi na prvenstvu svoje zgrade sretan si, a ovo je bilo prvenstvo svijeta i čovjek mora biti na to ponosan. Ja to cijenim i nitko mi to ne može uzeti", zaključio je na kraju izbornik Vatrenih Zlatko Dalić.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam