Menu

Dr. Ćorić za MS: Zbog niskih proljetnih temperatura nismo se stigli prilagoditi

ZAGREB - Dugoočekivano ljeto sa sobom je u kratkom vremenu donjelo i jako visoke temperature. Ovih nas dana očekuje i do 38 stupnjeva u hladu. Tim povodom u Intervjuu Media servisa ugostili smo dr. Tanju Čorić iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar koja nam donosi preporuke i mjere opreza ali i savjete za putovanja.

Ljeto je službeno stiglo i sa sobom donijelo toplinski val. Visoke temperature koje zahtijevaju posebne mjere opreza nastupile su danas, a sutra se očekuje vrhunac. Epidemiologica Tanja Ćorić istaknula je je po čemu je ovaj val drugačiji od ostalih.

"Ono što je važno ove godine reći, a što je malo različito, to je da ovaj toplinski val došao nakon jednog dužeg perioda primjerenih, čak i nižih temperatura za proljeće, zato se naš organizam nije stigao pripremiti niti postupno ugrijavati na ove visoke temperature."

Očekuju se temperature i do 37 stupnjeva u hladu, dok će na suncu biti još i veće, upozorava dr. Ćorić. Stoga je preporuka da se iz kuće ne izlazi nakon 10, niti prije 17 sati.

"To se posebno odnosi na naše starije sugrađane, osobe s kroničnim bolestima, pogotovo poput visokog tlaka i drugih krvožilnih bolesti. Isto tako na našu dječicu koji su još uvijek nezrelog mehanizma prilagođavanja promjenama temperature. Izloženoj visokoj temperaturu kod djece u kratkom vremenu može dovesti do određenih komplikacija i posljedica."

U nastavku slijede preporuke za one najugroženije, starije skupine društva.

"Trebaju imati primjerenu odjeću. Odjeća mora biti prozračna, što lepršavija, jer kroz strujanje zraka kroz lepršavu odjeću pomažemo organizmu da se hladi. I tijekom cijelog dana postepeno piti tekućinu, a ne samo čekati da osjetimo žeđ."

Kako stariji, tako i djeca, dodaje dr. Ćorić, trebali bi piti prirodne sokove, jesti juhe i variva, te sezonsko voće i povrće. Time opskrbljujemo organizam, unosimo vodu, nadoknađujemo elektrolite, koje gubimo znojenjem. Tu je i zaštitni faktor za obaveznu zaštitu naše kože, dodaje naša sugovornica.

"Ono što je osnovno i što treba naglasiti, osim neizlaska u tom periodu, ako izlazimo, staviti pokrivalo za glavu. Moramo staviti šešir, kapu, maramu... Zašto? Zato što je naša glava najizloženija točka našeg tijela suncu. I posebno naravno, osobe koje imaju prorijeđenu kosu."

Za svaki toplinski val specifično je da on ipak traje samo određeno vrijeme. Nakon sutrašnjeg dana, u kojem će temperature doseći 37 stupnjeva Celzijevih u hladu, a na suncu još i više. Nikada nije dovoljno naglasiti da se djecu, kao niti jedno živo biće, tokom ljetnih mjeseci ne ostavlja same u autu, jer do dehidracije dolazi ekstremno brzo.

"U autu je princip staklenika. Temperature prelaze 50, 60 stupnjeva Celzijusa. I koliko god se vama činilo da ćete samo na brzinu nešto obaviti, nikada ne znate što vam se može dogoditi. Znači nikad, nikad, nikoga ostaviti, pogotovo dijete, niti na jednu sekundu."

Pred nama je produženi vikend u kojem će se mnogi uputiti na putovanje. Dr. Čorić daje preporuke čime se opskrbiti.

"Preporuka je da se ide u kasnijim satima kada ipak temperature padnu. Naravno ponijeti puno tekućine, rashladiti auto. I ono što bih još kod automobila spomenula, mi dolazimo i auto je parkiran - tu je jako visoka temperatura. Prozračiti, otvoriti sve, vrata, zadnja vrata, da procirkulira zrak i da se donekle prirodnim putem ohladi."
nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam