Menu

Bačić za MS: U idelanim uvjetima kompletnu obnovu možemo završiti za dvije i pol do tri godine

ZAGREB - Obećao je da će do zime svi iz kontejnerskih naselja biti iseljeni, je li blizu ispunjenja tom obećanju? Kako napreduje obnova od posljedica potresa, kad ćemo dobiti Nacionalni plan stambene politike i hoće li se nastaviti subvencionirani stambeni krediti? Odgovore smo zatražili u Intervjua tjedna Media servisa od potpredsjednika Vlade i ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branka Bačića. S ministrom je razgovarala Andrea Marić.
Ministar Bačić nam jer rekao da su do sada utrošili ukupno dvije milijarde i 50 milijuna eura u obnovu, najvećim dijelom zgrada javne namjene, ali i privatne imovine nakon potresa koji su pogodili Baniju i zagrebačko područje. Iz Europske komisije su zadovoljni kako teče proces obnove u Hrvatskoj, a budući da su iskorištena sva sredstva na raspolaganju iz Fonda solidarnosti, Hrvatska će do siječnja podnijeti detaljan izvještaj sa prijedlozima što i kako treba promijeniti. Dio onoga što planiraju navesti ministar je otkrio u Intervjuu tjedna Media servisa.

''Napravili smo nešto što Komisija do tada nije imala. Gradili smo zgrade koje su bile bolje nego prije potresa i taj proces nije jednostavan i zato je taj rok od 18 mjeseci prekratak. Ovisnosti o prirodnoj katastrofi - nije isto požar, potres ili poplava kada govorimo o obnovi. Nakon potresa je najteže obnavljati i to je naša temeljna primjedba. Druga stvar je da se uključe i neke druge javne zgrade. Nama nije jasno zašto su uključene zgrade obrazovnog sustava i zdravstva, a ne i zgrade socijalne skrbi''.

Dodao je da je problem i taj što su sredstva iz Fonda osigurana samo za konstrukcijsku obnovu, ali ne i za cjelovitu obnovu, da bi zgrade bile spremne za korištenje. Kada su u pitanju rezultati brojčano prikazani, zbroj je trenutno ovakav:

'' Sve zajedno 10.150 privatnih kuća je obnovljeno na području zagrebačkog i petrinjskog potresa. Pored toga je i još 576 objekata koje smo financirali iz Fonda solidarnosti. Izgrađene su 132 zamjenske obiteljske kuće, a ostatak se odnosi ili na konstrukcijsku ili nekonstrukcijsku obnovu''.

Dodao je i da su u par mjeseci zaprimili i 324 zahtjeva samoobnovu i već unaprijed uplatili 23 milijuna eura sugrađanima da provodu obnovu. Upitali smo ministra i je li blizu ispunjenju obećanja da nitko zimu neće dočekati u kontejnerima. ''Do polovice rujna smo gotovo iselili sve iz kontejnerskih naselja, a ostali su samo oni u dvije modularne zgrade u Sisku'', odgovorio je Bačić.

''Koje ćemo u idućih mjesec dana također iseliti. Sada prema našim sugrađanima koji su još uvijek u kontejnerima, a ne žele napustiti svoje čestice, idemo zajedno sa Sisačko-moslavačkom županijom s anketnim listićem i nudimo im smještaj. Za one koji budu i dalje na tome ustrajavali, mi nabavljamo 140 visokoenergetskih kuća koje radimo u Krapini kako bismo ih doveli na teren i da im zamijenimo kontejner''.

Iako je još do kraja godine rok do kad se trebaju podnijeti zahtjevi za obnovom, Bačić ima projekciju u glavi dokad bi mogla kompletna obnova biti završena, ako se nastavi trenutni tempo.

"Prema našim podacima još je oko 6.000 lokacija koje trebamo obnoviti. Mi smo ove godine obnovili do 2.500 tisuće objekata. S obzirom na stanje na stanje na pojedinim gradilištima do kraja godine pretpostavljam da ćemo obnoviti ukupno 3.000. Kada bismo imali sve pretpostavke, a to je da nam sva građevinska operativa bude na raspolaganju i da nam se javljaju na naše javne nabave i da one ne budu poništavane, onda bi nam recimo u najoptimističnijem uvjetu bilo potrebno dvije i pol do tri godine da to možemo dovršiti''.

Što se tiče Nacionalnog plana stambene politike do 2030. na kojem rade, Bačić ističe da je misao vodilja da se ljudima omogući priuštivo stanovanje i kroz model prodaje stanova i kroz model gradnje stanova za najam. Na pitanje hoće li se zadržati subvencioniranje stambenih kredita kako je do sad provođeno putem APN-a, odgovorio je:

"U idućih mjesec-dva dana, čak i ako ne završimo Nacionalnu strategiju koju planiramo u prvom kvartalu iduće godine na Vladi usvojiti, mi ćemo se odrediti prema sudbini tog zakona koji trenutno nije na snazi hoćemo li nastaviti ili ćemo doista pričekati strategiju stambene politike strategiju i onda temeljem nje odlučiti se o sudbini tog modela''.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam