Menu

Voditelj Kutije Šibica Boro Stipić za MS: U prosincu nas očekuje festival malog nogometa

ZAGREB - Pred nama je tradicionalni 52. Malonogometni turnir Kutija šibica.
Tim povodom u intervju Media servisa ugostili smo voditelja projekta "MNT Kutija šibica", Boru Stipića. Na početku Stipić je govorio fenomenu ovog natjecanja koje se održalo više od pola stoljeća i postalo najmasovnije natjecanje u Hrvatskoj.

"Uz Zlatnu piruetu i još nekoliko sportskih događaja Kutija je jedna od najstarijih sportskih manifestacija u Hrvatskoj. Pripreme su počele odavno i ekspanzija je koncem listopada i početkom prosinca sa završnicom 29. prosinca", rekao je za Media servis voditelja projekta Boro Stipić.

"Kutija" raste svake godine i u samoj organizaciji turnira ponosni su na taj podatak.

"Bez obzira na broj ekipa veliki turnir najviše čini tradicija. Nemoguće je dosegnuti broj od 600 ekipa, ali posljednjih godina imamo progres i spravom se nadamo da ćemo doći do 300 prijavljenih ekipa", smatra Boro Stipić.

Prošle godine paralelno se igralo Svjetsko nogometno prvenstvo u Katru i bila je bojazan da će posjećenost na turniru biti manja. I tu je "Kutija" ostvarila svojevrsnu pobjedu.

"Prošle godine smo se šalili da ćemo uputi apel FIFA-i da pomakne termin SP. Unatoč preklapanju broj ekipa i gledatelja bio je veći nego prošlih godina. Ni ratovi, ni korona, iako nas je ona malo poremetila, ali kutija uvijek ide dalje", poručio je Stipić.

Mnogi su sretni kad mogu igrati na Kutiji, a onaj koji dođe do kraja i podigne trofej pobjednika - je heroj svojeg kvarta punih 365 dana.

"Prestiž, dominacija, utjecaj i ponos pobjednika je nemjerljiv. Gost na našoj press konferenciji bit će šesterostruki osvajač Kutije, Sergej Jakirović, sadašnji trener Dinama. Tri je puta bio u seniorskom i isto toliko je bio pobjednik u veteranskom turniru. Veliki je to prestiž i neizmjerna sreća kad se osvoji naslov", naglasio je Stipić.

Kultni dan cijelog turnira je "Štefanje" ili dan sv. Stjepana. Za taj se događaj traži ulaznica više.

"To je uvijek mitsko Štefanje, to je fenomen. Smatram da bi i zagrebačka Arena bila mala za kad bi tamo organizirali natjecanje. Traži se karta više za šesnaestinu finala jer se tada već isfiltriraju dobre momčadi. U tom trenutku je iza nas Badnjak i Božić i dio muške populacije zaželi se malo izlaska iz svojih domova. To je kulminacija prekrasne atmosfere i to je najveća konstanta", naglasio je voditelj Kutije.

286 ekipa bilo je na lanjskom turniru, a za ovu godinu Stipić najavljuje:

"Nadam se da ćemo doći do brojke 300 ili oko tog broja. Interes je dobar, već zovu i pitaju i iz drugih zemalja. Slovenci su vrlo zainteresirani za naš turnir, na kraju oni su i osvojili prošlogodišnji veteranski turnir."

Iz "Ustanove za upravljanje športskim objektima" i ove godine najavljuju da će jedan dio od kotizacija usmjeriti potrebitima. Riječ je, naravno, o djeci.

"Odlučili smo se za djecu koja nemaju roditeljsku skrb ili adekvatnu roditeljsku skrb i žive u domu. Riječ je o domu Antin Gustav Matoš. Nabavit ćemo im sportsku opremu u dogovoru s njihovim voditeljima. Osim toga ćemo za one koji nemaju roditelje i udomitelje i moraju ostati u domu za blagdane u domu, organizirati da nam budu gosti od četvrtfinala do finala. Nadam se da će ta djeca uživati", poručio je Stipić.

Turnir počinje 25. studenog i traje do 29. prosinca, a prijave počinju drugog dana idućeg mjeseca i završavaju desetog. Prosinac je u pravilu bez nogometnih utakmica velikog nogometa i tada u metropoli u adventsko vrijeme na red dolaze kvartovski hakleri i počinje fešta malog nogometa i Kutija šibica.

"Mali nogomet zavlada Zagrebom kad veliki nogomet utihne. Sigurno je da ćemo u prosincu imati festival malog nogometa s velikim brojem gledatelja", tom je mišlju zaključio intervju Boro Stipić, voditelj projekta "MNT Kutija šibica".

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam